Kweek 2009

Alles m.b.t. het kweken van vogels

Moderators: René, adminrobin

minla
Senior+ Forumlid
Berichten: 305
Lid geworden op: 12 jul 2008, 13:44
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door minla » 21 jun 2009, 12:14

Hallo White Blackbird,

Ik heb eens gekeken , maar de hele romp is egaal rose-zalmkleurig ,wat volgens mij heel normaal is?! Het jong wat gisteren bijgevoederd heb en nog leeft knapt wel iets op. Alleen lijkt hij de oogjes niet goed open te kunnen krijgen? Hij heeft ze wel open , maar een beetje geknepen. Daarintegen zijn ze wel mooi glimmend en zit er geen waas op wat zou duiden op een vitaminen tekort.

White_Blackbird
Senior+ Forumlid
Berichten: 863
Lid geworden op: 26 jan 2008, 21:26
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door White_Blackbird » 21 jun 2009, 12:38

Hoi Minla,

Ja, als de buik mooi egaal roze is is er waarschijnlijk geen spake van Atoxoplasmose. Was het borstbeen ook niet te scherp?
Die geknepen oogjes zouden kunnen duiden op vochtgebrek. Althans, dat is wat ik ervaar bij grote nestjongen tijdens hete weersomstandigheden. Die krijgen uitdrogingsverschijnselen gecombineerd met half dichtgeknepen ogen en en bij het minste of geringste sluiten ze hun ogen helemaal. Maar het is niet erg warm weer de laatste tijd, dus of het dat is...
Misschien dat je de jonge roodogen van tijd tot tijd wat vloeibaar Avian High Energy kan toedienen mbv. een voerspuitje? Eens kijken of ze daarvan opknappen. Het zou zonde zijn als ze nu nog dood gingen.

minla
Senior+ Forumlid
Berichten: 305
Lid geworden op: 12 jul 2008, 13:44
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door minla » 21 jun 2009, 13:26

Dat ik kan ik wel proberen, alleen ben ik altijd bang dat vocht in de longen terecht komt. Hoe kan ik het het beste doen? In de snavel een druppel leggen of een spuit zo ver mogelijk in de krop brengen?

White_Blackbird
Senior+ Forumlid
Berichten: 863
Lid geworden op: 26 jan 2008, 21:26
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door White_Blackbird » 21 jun 2009, 14:16

Als je het voer 1 cm of dieper in de keel van de jonge vogel spuit kan het nooit in de longen komen. Belangrijk is om niet te veel en te snel de voerspuit te willen legen. Heel langzaam en met beleid de spuit indrukken. Je ziet de vogel op een gegeven moment ook slikbewegingen maken. Max. 1 à 2 ml. per keer. Voorin de snavel is bij een vogel die niet met de hand is grootgebracht erg riskant. Ze schudden het voer dan ook vaak alle kanten op en het wordt al gauw een knoeiboel

ime

Re: Kweek 2009

Bericht door ime » 22 jun 2009, 22:38

De meeste insecteneters beginnen heel snel na het uitvliegen aan een nieuw nest heb ik gemerkt. todat het nieuwe nest klaar is hebben de ouders even weinig aandacht voor de jongen. Ze kunnen nog niet zelf eten en drinken doen ze ook niet. Ik denk ook dat de jongen van dorst zijn doodgegaan.

Ik heb hier op het moment vijf zelfstandige jonge bruine maskergaailijsters. Beide koppels zitten opnieuw op eieren. Ook bij mijn vogels ben ik niet eerder gerust dat de jongen overleven totdat ik ze uitgevangen heb en ze zelf heb zien eten. Vlak na het uitvliegen is een riskante periode en de tijd rond het zelfstandig worden ook. Ze worden dan steeds minder gevoerd maar eten en drinken nog maar weinig zelf. Je kan ze dus ook te lang bij de ouders laten. Bruine maskergaailijsters zorgen trouwens voor 2 nesten jongen als je ze hun gang laat gaan. Bij bij voerde de man uitgevlogen jongen en jongen in het nest.

Mijn witwanggaailijsters blijken vier jongen te hebben. Deze zijn nu vijf dagen oud en zien er goed uit. Ze voeren goed maar toch ben ik nerveus of het allemaal wel goed gaat. Vier jongen is veel en ze zijn nog lang niet zelfstandig. Dat zal wel ongeveer net zo gaan als bij de bruine maskergaailijsters? Vroeg uitvliegen en lang doorvoeren na het uitvliegen. Ik houd mijn hart vast.

minla
Senior+ Forumlid
Berichten: 305
Lid geworden op: 12 jul 2008, 13:44
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door minla » 23 jun 2009, 21:23

Dat denk ik nu ook Ime. Maar er is er 1 van de 2 doodgegaan. De andere leefde nog wel , maar nog altijd met de oogjes bijna de gehele dag gesloten. Maar waar het volgens mij nu echt aan lag is het stopzetten van het aanbod fruit. Sinds ik sinds gisteren weer een appel in de vlucht heb gehangen zijn de oogjes geheel open gegaan en is het overgebleven jong veel levendiger.
Ik was met fruit gestopt omdat ik dacht dat er genoeg vocht in de insecten zou zitten , maar dit is denk ik toch net wat te weinig geweest en omdat fruit een laxerende werking heeft. ???

Er liggen nu weer twee jongen bij koppel 2 in het nest, eens kijken of nu alles goed gaat......wordt vervolgt....

Ps verstrekken jullie ook allemaal fruit tijdens de kweek?

Wim
Junior Forumlid
Berichten: 39
Lid geworden op: 30 jul 2008, 22:15
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door Wim » 28 jun 2009, 18:01

Ik heb vandaag de drie jonge bruine maskergaailijsters bij het oude koppel vandaan gehaald. Deze jonge zijn van 15 mei 2009 en inmiddels zelfstandig genoeg. Ik heb de jongen geringd wat op zich geen probleem was. Alleen het afhalen van de leukoplast ging gepaard onder luid protest van desbetreffende vogels. Ik vermoed twee poppen en een man te hebben. Voor de zekerheid toch DNA testen aangevraagd. De pop zit inmiddels al weer op drie mooie blauwe eieren te broeden. Vanwege vakantie mijnerzijds weet ik niet precies wanneer de eieren uit kunnen komen. De eerste eieren van de roodstaartgaailijsters waren onbevrucht. Hoop op betere tijden. Daar het een jonge pop is van 2008 kan je dit ook verwachten bij een eerste legsel. De grijjskpalijsters hebben inmiddels wel 2 jongen. Wordt vervolgd....

Wim

Jandb
Senior+ Forumlid
Berichten: 133
Lid geworden op: 16 jun 2006, 03:06
Locatie: België (Mechelen)
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door Jandb » 30 jun 2009, 12:34

Hoi allemaal!

3 jongen van mijn koppel blauwooggaailijsters zijn nu een week uitgevlogen, het was echt een heel circus in de volière... namelijk, de twee bijna volwassen jongen van de eerste ronde (april-mei) zaten nog in dezelfde vlucht. Alles ging wel prima, de jongen waren allen erg vredevol naar elkaar toe, maar ik kon het niet meer bijhouden aan voer... Ik heb gisteren de jongen overgeplaatst naar een andere vlucht, ze maken nog steeds kabaal en dat is al sinds gisterennamiddag.. Ik heb de familie uit elkaar gehaald, omdat ik donderdag de twee eerste jongen endoscopisch zal laten seksen. Ik heb vandaag gemerkt dat de ouders weer eens met verdroogde bamboebladeren af en aan vlogen, ik verwacht dus een derde ronde... IK weet niet hoe het juist komt dat het dit jaar zo goed gaat en ze zoveel zin hebben, het is natuurlijk wel een ander koppel dan vorig jaar, wel... het is een nieuwe pop en een zeer goede! Soms iets te waakzaam over haar jongen...zodat ze aanvalt als je te dicht in de buurt komt. Ik heb geen van de jongen kunnen ringen, ze laten zelf een kijkje in het nest niet toe... de man valt dan vanut de struik aan naar je hand, al valt de pijn wel mee, maar schrikken doe je zeker! Ik ga de jongen ringen met een open voetring, het is alleen maar om ze te laten seksen en we mogen toch nog een beetje vertrouwen hebben in elkaar, het is allemaal met oog voor het welzijn van de vogels. Liever een ongeringde vogel dan een dode vogel omdat de ouders van streek zijn en hun jongen uit het nest gooien of erger ...(vul zelf maar aan)

De japanse nachtegalen hebben het eindelijk in hun gekregen om te gaan nestelen, ik begrijp er niets van, vorig jaar ging het heel erg vlot met hen... zo te horen op het forum, ben ik dus niet alleen. Witwanggaailijsters doen nog niets..


Belangrijke mededeling!!!!

Duitse kennis van mij heeft een koppel garrulax milnei, dat reeds eieren heeft gehad, het is volgens hem (en ik geloof hem!) een prachtig koppel, de vogels mochten van hem alleen weg naar specialisten en ik denk dat ik hier het meeste kans maak om iemand tegen te komen, reacties graag mailen naar mijn inbox op het forum, danku

btw: Ik zoek nog steeds sneeuwkruin-witkruin tapuiten/ andere tapuitensoorten, gegevens van kwekers om met jongen van dit of vorig jaar een koppel kunnen samen te stellen, zijn ook meer dan welkom, alvast heel erg bedankt!

Geef de vogels/planten 's avonds een verkoelende douche, ze zullen het zeker appreciëren!

Grts Jan

ime

Re: Kweek 2009

Bericht door ime » 30 jun 2009, 21:46

Jan, gefeliciteerd met de mooie resultaten bij je blauwooggaailijsters, maar waarom zou je ze endoscopisch laten sexen. Via de veren dna onderzoek laten doen is veel minder ingrijpend. Een buikvlies onsteking ligt zo op de loer. Mooi dat de jongen zo vreedzaam met elkaar zijn. En de ouders vreedzaam naar opeenvolgende nesten.

Als je de ringen bedekt met schilderstape of leucoplast moet het toch goed gaan?
Ik heb dit jaar voor het eerst gewaagd vogels te ringen en de oude gaailijsters hebben zich er niet aan gestoord.

Wim, gefeliciteerd met de bruine maskergaailijsters. Jij hebt ook gemerkt dat ringen wel kan bij gaailijsters zonder dat de ouders de jongen met ring en al uit het nest gooien.

Ik heb inmiddels 7 jongen van de bruine maskergaailijsters. Vijf zijn zelfstandig. Twee liggen nog in het nest en zijn geringd!

De witwanggaailijsters hebben hun vier jongen tot dusver voorbeeldig groot gebracht en vandaag zijn er drie uitgevlogen. De kleinste (10 dagen oud) is in het nest gebleven.
Wat een gedoe en paniek was dat uitvliegen. De jongen zijn net kikkers en springen alle kanten op. Bijna te laat het badwater van de ouders verwijderd. Een jong was er al in gesprongen. Snel het bad weggehaald. Ik wou dat die timalies een week langer in het nest zouden blijven dat scheelt een hoop gestuntel.

jupiler
Senior Forumlid
Berichten: 64
Lid geworden op: 08 aug 2007, 00:25
Locatie: herzele BE
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door jupiler » 01 jul 2009, 00:13

hoi hier als volgd

3 jonge driekleur glansspreeuwen zelfstanding en al terug 3 jongen in het blok
grijskapjes zijn aan 2de ronde bezig , eerste was onbevrucht vond ik raar vorig jaar van dat 1 koppel 18 jongen en 16 op stok
japanse lijster 3 jongen net uitvliegen van eerste ronde
dama's hebben hun nest af is een jonge pop van 2008 dus met 1 ronde ben ik tevreden
grote purperglansspreeuwen nu 3 eieren maar moeilijke vogels seg amaai van het minste dat ze horen dat iemand de tuin inkomt direct uit het blok en ze gaat er niet terug in alvorens de kust veilig is , dus ik kan nooit veel tijd IN de voliere doorbrengen voor eten en drinken ben bang dat de eieren afkoelen .
roodwang timalies doen nog niks
koningsglansspreeuwen hopelijk deze week eieren
shama's terug op eieren , eerste ronde was onbevrucht

toch vind ik het vreemd dat ik dit jaar meer onbevruchte rondes heb
en mijn vogels zijn vind ik vrij laat in conditie om te beginnen met nestbouw enzo ..
is dit bij anderen ook zo

Wouard
Senior+ Forumlid
Berichten: 101
Lid geworden op: 19 mar 2007, 21:58
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door Wouard » 01 jul 2009, 22:29

Ik heb dit jaar duidelijk minder onbevruchte eieren dan vorig jaar.

Arjan

Re: Kweek 2009

Bericht door Arjan » 01 jul 2009, 23:31

Ik zal kijken wat ik voor je kan doen Jupiler.
Gefeliciteerd met de resultaten Jupi en Ime.
Dat verhaal over die blauwogen is trouwens heel herkenbaar.
Wat een donders zijn dat.
Het kostte mijn vrouw bijna haar oog. Twee cm. naast het oogwit een forse pik. en ze zitten er echt op te loeren.
Nest controle en ringen zonder integraal helm is niet aan te raden.
Maar aan de andere kant zijn het zulke prachtige vogels met hun grappen en grollen en veruit de leukste zang van de gaailijsters . (Vind ik).
Ik hoop gauw een keer een filmpje er van te kunnen laten zien.
Hier in Almere gaat alles rustig door na een desastreus begin van het seizoen.
Een aantal jonge gaailijsters Witwang Blauwoog en Bruinmaskers tapuitjes Shama's.en Kardinalen.
Het maakt zich weer op voor de volgende ronde.

Gaai
Senior+ Forumlid
Berichten: 329
Lid geworden op: 22 aug 2007, 01:07
Locatie: België
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door Gaai » 26 aug 2009, 11:50

Misschien kunnen we stilaan beginnen met de balans op te maken.
Wat mij betreft is het simpel : NIETS. En het was (bijna) volledig mijn fout.

Roodsnavelkitta's : man weer te hevig, uit elkaar moeten halen
Incagaai : man gestorven, geen nieuwe gevonden
Kookaburra's : pop kwam niet overeen met de man, noodgedwongen enkele keren moeten uit elkaar halen
Blauwvleugelkookaburra's : te jong

Omwille van het beperkte aantal volières heb ik niet alles apart kunnen houden en werden een deel vogels verkocht (niet als koppel).
Hopelijk volgend jaar beter.

Wat zijn jullie resultaten?

White_Blackbird
Senior+ Forumlid
Berichten: 863
Lid geworden op: 26 jan 2008, 21:26
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door White_Blackbird » 26 aug 2009, 19:35

Jammer Gaai, maar volgend jaar weer een nieuw seizoen en nieuwe kansen.
Hier een redelijk kweekseizoen, hoewel niet zo goed als vorig jaar...Vooral de zeldzame soorten lieten mij dit jaar in de steek.
Totaal ruim 50 jonge vogels op stok van 7 soorten V&I eters. Het meest blij ben ik met de gelukte kweek van de witkopeilandlijster, een soort waarvan er (waarschijnlijk) nog maar 4 volwassen exemplaren in Nederland en België aanwezig zijn. Een andere leuk kweekresultaat, hoewel geen echte V&I etende soort, waren 4 jonge waterrallen.
De ouderdieren had ik al 2 jaar en hadden nog nooit iets gedaan op nestelgebied. Halverwege het broedseizoen heb ik ze in een andere volière geplaatst en een maand geleden liepen ze ineens met 5 pikzwarte kuikentjes door de volière. Nooit het nest kunnen vinden, trouwens. Hele goede ouderdieren die slechts 1 jong verloren, doordat het zich toen het een dag of wat oud was, door het te wijde gaas wrong en buiten de volière waarschijnlijk gegrepen werd door een of ander roofdier.

markjansen

Re: Kweek 2009

Bericht door markjansen » 27 aug 2009, 16:23

Tot nu toe 6 jonge roodoorbuulbuul's en van middag 2 uit het ei gekropen, kan nog een derde uit komen.
Dat is de enige V&i waar ik dit jaar mee heb gekweekt, japanse nachtegalen niks waren 2 mannen. Is inmiddels een koppel.
Zal deze reactie aanpassen als ik precies weet hoeveel roodoren ik heb gekweekt

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast