Kweek 2011

Alles m.b.t. het kweken van vogels

Moderators: René, adminrobin

Arjan

Re: Kweek 2011

Bericht door Arjan » 01 mei 2011, 22:15

Als ik zo de foto bekijk denk ik ook dat dit weer een duidelijk geval van atoxoplasmose is.
Vergeet niet dat de hele natuur om ons heen ook vergeven is van deze ziekte.
Laatst zat er een jonge merel die uitgevlogen was hulpeloos in de tuin even gekeken en ja hoor ook daar was het hopeloos maar zijn of haar nestgenoot vloog wel een week later gezond en sterk uit.
Het is gewoon een puzzel hoe wij deze ziekte het beste kunnen aan pakken.
Vorig jaar hebben wij nogal wat gedachten uitgewisseld over het zo schoon mogelijk voer aanbieden.
De insecten bakken met alluminium bodem geven daar een uitstekende oplossing voor.
Maar ja de insecten kunnen ook een bron zijn voor coccidiose en atoxoplasmose.
Ook een discussie van vorig jaar waren de havermout ballen verrijkt met Calcium mineralen vit. B enfin je kan er alles door heen kneden wat je maar wil.
Waar ik nu mee begonnen ben is een heel klein beetje 0.3 gram ESB3 door de havermout ballen te mengen.
Zodat
1. De bacterien in de voeder insecten al aan gepakt worden maar dat het jong ook al een spoor van ESB3 binnen krijgt.
2. Voer zo veel als mogelijk is uit de natuur. Kikkervisjes zijn er nu in overvloed. Heerlijke sappige zakjes gevuld met calcium.
Dadelijk krijgen wij weer vliegende mieren. Als je een DYSON stofzuiger hebt even de stof verzamelbak schoonmaken en je kan er duizenden opzuigen en in vluchten loslaten (dit laatste heb ik afgelopen winter bedacht en moet ik nog gaan uitproberen).
Na een regen bui wat pieren verzamelen.
Kortom blijven proberen net zolang tot het lukt.
Veel succes.

bartelman

Re: Kweek 2011

Bericht door bartelman » 01 mei 2011, 22:32

Hallo Arjan,

Bedankt voor de tips!
Daar heb ik wat aan.

Mijn vogels (australische prachtvinken) zitten regelmatig een paar dagen dik en zijn weinig actief. Dan 'ineens' is dat weer over en zit alles superstrak!
De jap. nachtegalen heb ik er 'maar' één keer op betrapt...

Kan dit ook atoxoplasmose zijn?
Hoe kan ik aan ESB3 komen mocht dat ooit nodig zijn?

Groet

Jandb
Senior+ Forumlid
Berichten: 133
Lid geworden op: 16 jun 2006, 03:06
Locatie: België (Mechelen)
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door Jandb » 02 mei 2011, 16:31

Ik kan eindelijk ook met goed nieuws afkomen!

Ik heb zonet 4 kastanjevleugel gaailijsters in het nest geringd, de 4 jongen zagen er fantastisch uit! Ik ben wel een beetje voorzichtig met te zeggen dat alles nu uitstekend gaat gaan, want ik zag ook bij alle 4 jongen de lever duidelijk doorschijnen, maar volgens mij is dat perfect normaal als die niet al te groot is, de lever is toch altijd een beetje zichtbaar onder het borstbeen of heb ik dat verkeerd? Bij mij komt nutriboost niet meer in het dieet, ze voeren dan gewoon amper en ik wil niet dat er jongen door sterven... Meteen die nutriboost stopgezet na enkele dagen en ik bepoeder nu niet meer en voorlopig zie ik geen problemen. Ik ga bij eerste bezoek aan winkel, wel terug aves insectenstrooipoeder aanschaffen. De gaailijsters krijgen de eerste dagen pinkies+ buffalowormen (diepvries) en levende buffalowormen, af en toe een paar wasmotlarven. Vanaf dag 4 schakel ik over op redrunners + wasmot en redrunners+ krekels en dan meelwormen die dagelijks wortel+appel+zemelen of brood krijgen.

Bij mijn japanse nachtegalen had ik eerst 3 jongen, maar omdat ik nog nutriboost gaf, heeft er eentje het niet gehaald... De andere 2 jongen maken hun eerste vluchtjes door de volière.

Voor de geïnteresseerden er is een groep SOFTBILLS op facebook, daar kan je ook heel wat info opdoen. Voorlopig nog maar een 60tal leden, maar hij is nog maar een paar maanden aangemaakt.

Gisteren heb ik eindelijk de scheiding kunnen maken tussen de kastanje buulbuuls en de gaailijsters en ja ... terwijl ze jongen in het nest hadden. Toch is alles goed gegaan, echt het beste koppel vogels dat ik heb. Nu zitten die buulbuuls dus apart, hopelijk doen die ook eens wat. Bij de sneeuwkruin roodborsttapuiten is het nog steeds rustig. De man zingt s'avonds een beetje (een paar minuten), dus die lange concerten zoals vorige zomer krijg ik voorlopig nog ni te horen. Misschien nog wat te vroeg.
Heeft iemand deze soort , post dan aub jullie ervaringen.

White_Blackbird
Senior+ Forumlid
Berichten: 863
Lid geworden op: 26 jan 2008, 21:26
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door White_Blackbird » 02 mei 2011, 17:19

Een mooi resultaat tot nog toe JandB. Gelukkig dat er weer wat gaailijsters gekweekt gaan worden. De bij de liefhebbers aanwezige vogels zijn in veel gevallen niet bepaald piepjong, dus goed dat er weer wat verjonging aan komt.
Hier nog altijd 3 jonge roodstaartgaailijsters in het nest die volgens mij alleen maar bepoederde meelwormen te eten krijgen van de ouders. Verder nog een nestje met 5 jonge blauwe eksters die vanavond of morgenochtend geringd moeten worden.
Op eieren: een koppel San Blas gaaien, nog een koppel blauwe eksters, (mutatie) heggenmussen, spreeuwen en merels.
Blue jays bouwen gezamenlijk een nest, maar op een onmogelijke plek, precies vlak boven de deur waaronder ik iedere dag voer en water moet geven. Als dat maar goed gaat...
De exotische lijstersoorten en ook mijn witkopbuulbuuls doen nog niets.
Tot zover de laatste berichten.

MVG

bartelman

Re: Kweek 2011

Bericht door bartelman » 02 mei 2011, 18:59

[quote="Jandb"]Ik kan eindelijk ook met goed nieuws afkomen!

Ik ben wel een beetje voorzichtig met te zeggen dat alles nu uitstekend gaat gaan, want ik zag ook bij alle 4 jongen de lever duidelijk doorschijnen, maar volgens mij is dat perfect normaal als die niet al te groot is, de lever is toch altijd een beetje zichtbaar onder het borstbeen of heb ik dat verkeerd?

Altijd wel normaal dat je de lever ziet liggen.

bert
Senior+ Forumlid
Berichten: 122
Lid geworden op: 01 jan 2010, 19:22
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door bert » 03 mei 2011, 20:47

Jan, gefeliciteerd met het resultaat tot nu toe. de lever is altijd wat zichtbaar, dus m.i. geen probleem.
bij mij is de kweek (nog) minder succesvol- de roodstaartgaailijsters HADDEN 2 jongen. ik had dit jaar er een andere man bijgezet in de hoop dat ze hun jongen beter zouden voeren dan vorige jaren. helaas. deze man deed helemaal niets en na 1 dag was het eerst jong weg en de 2de dag het tweede. aangezien ik nog een man over had, heb ik er nu een bewezen kweekman bij gezet. die kwam van een ander koppel dat nog geen broedactiviteiten ondernam. vervolgens heb ik hier mijn oude kweek man bij gezet. wonderbaarlijk hoe makkelijk de vogels een andere partner accepteren. ze zitten direct te baltsen en te kroelen.
bij mij zit ook een koppel kastanjevleugelgaailijsters op 4 eieren ( en 2 oevermaina eieren die ik op de grond gevonden had) deze eieren zijn ook blauw maar denk dat het niets wordt omdat de oevers holenbroeders zijn i.t.t. de gaailijsters. ook de witwanggaailijsters zitten te broeden. het koppel oevermaina's heeft nu een nest eieren in het blok. een koppel java maina''s eet steeds de eieren op. zelfs een blauw kunst ei wordt direct uit het nest gewerkt.

Jandb
Senior+ Forumlid
Berichten: 133
Lid geworden op: 16 jun 2006, 03:06
Locatie: België (Mechelen)
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door Jandb » 03 mei 2011, 22:39

Bedankt voor jullie reacties! WB ik duim voor een goede afloop met je roodstaarten! Voorlopig gaat alles nog prima hier. Ik denk dat ik veel geluk heb met het koppel gaailijsters dat ik heb, want als ik het zo lees zijn het zeker niet makkelijke soorten om jongen bij groot te krijgen. Ik heb nooit een koppel roodstaart gaailijsters gehad, dus ik kan er weinig over zeggen. Wel heb ik een handopfok pop gehad, maar die is gestorven aan een slokdarmirritatie, omdat ze een cocosvezel had ingeslikt. Ik heb ze nog even in huis gehad, maar langer dan 2 weken heb ik haar niet in leven kunnen houden. Ik kan begrijpen dat beide partners goede ouders moeten zijn en als de verzorging goed is dan zou het met de kweekresultaten ook goed moeten komen. Bert, is er voldoende beplanting en beschutting in de volière? Je zou ook aangrenzende vluchten kunnen afschermen om verstoring door andere soorten te vermijden. Welk voer biedt je de vogels de eerste dagen aan Bert? Ik geef uitsluitend Topinsect diepvriesinsecten (wasmot, pinkies) en buffalowormen). Na het ringen schakel ik over op meelwormen (verveld en onverveld) en wasmot/redrunners(voeren mijn gaailijsters uitstekend) en redrunners/krekels.

misschien heb je nu het goede koppel en lukt het je er jongen bij op stok te krijgen.

Grtz Jan

bert
Senior+ Forumlid
Berichten: 122
Lid geworden op: 01 jan 2010, 19:22
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door bert » 03 mei 2011, 22:51

Jan,<
de diepvries pinkies en buffelo´s kijken ze niet aan., ik heb nog witte meelwormen en diepvries krekels , diepvries redrunners en diepvries wasmotten geprobeerd, naast levende redrunners. helaas te vergeefs.
misschoen lukt het de volgende ronde.
mvg bert

GAAILIJSTER
Junior Forumlid
Berichten: 36
Lid geworden op: 13 dec 2007, 23:28
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door GAAILIJSTER » 06 mei 2011, 18:30

Hallo

De roodvleugels zitten weer op eieren ,als het werkelijk atoxoplasmose is hoe zouden jullie nu handelen
Misschien iets met ESB3 maar hoe?
WB hoe gaat het met de roodstaart ,wat heb jij de ouder en jongen tot nu toe precies gevoerd?
Is alleen diepvries pinkies/wasmot/buffalo zoals jandeb doet voor deze gaailijsters ook voldoende?

GAAILIJSTER

Jandb
Senior+ Forumlid
Berichten: 133
Lid geworden op: 16 jun 2006, 03:06
Locatie: België (Mechelen)
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door Jandb » 06 mei 2011, 22:37

Wat begon als een prachtige start is geëindigd in diepe teleurstelling :cry: Dag 9 na uitkomen was aangebroken en toen ik 's morgens wou bijvoeren, zag ik dat er bijna geen insecten gevoerd zijn... De ouders vlogen overstuur door de voliere. Ik heb ze nieuwe insecten gegeven en ik zag dat ze beiden steeds met bekken gevuld bleven rondvliegen.... al snel werd duidelijk dat er iets mis was. Ik zag in de nest geen leven meer, 4 jonge gaailijsters, die net veren begonnen te krijgen helemaal roerloos... Ik was er het hart van in, moest even gaan zitten en het laten door dringen. Het moeilijkste vond ik de jongen uit de nest nemen, terwijl de ouders te keer gaan en je de werkelijkheid in je handen voelt. Ik zocht naar een oorzaak, zo plots alle 4, daarvoor voerden de ouders fantastisch en de jongen zijn niet uit het nest gegooid. Toen ik de licht gezwollen levers zag wist ik eigenlijk al genoeg... Ik heb er ook die rotziekte in mijn vogelbestand. Atoxoplasmose! De vogelarts bevestigde dit voorzichtig, want ik heb die telefonisch geraadpleegd. Hij zei me direct kuren met ESB3. Gelukkig hebben we een pas afsgestudeerde dierenartse te vriend en die kende iemand die zich helemaal gespecialiseerd heeft in vogels. Zijn advies was, begin met de kuur als de ouders terug opnieuw beginnen met broeden. Ik ga dit tweede advies volgen. Hopelijk lukt de eventueel volgende ronde wel. Ik ben wel het vertrouwen een beetje kwijt nu. Gelukkig leven de Japanse nachtegalen wel nog. Die zijn nu 12 dagen oud. Weet iemand of je ESB3 ook op het levend voer/insecten kan strooien, zodat de jongen ook al iets binnen hebben en wat is de dosering?

De sneeuwkruin roodborsttapuiten laten zich 's avonds meer en meer horen. Gisteren heb ik ze zien baltsten.

bert
Senior+ Forumlid
Berichten: 122
Lid geworden op: 01 jan 2010, 19:22
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door bert » 06 mei 2011, 22:42

Jan,

ik kan je teleurstelling heel goed invoelen. ik heb ook wel eens gedacht nadat ik jongen of een kweekvogels moest `rapen`, `ik ga kippen houden`. maar dan komt er toch weer een succesje en heb je weer moed om door te gaan. succes met de volgende ronde. de aanhouder wint.
mvg bert

Arjan

Re: Kweek 2011

Bericht door Arjan » 06 mei 2011, 23:13

Janb ik kan je teleurstelling heel goed begrijpen.
Altijd vreselijk jammer als de jongen het leven laten.
Maar kweken moet je ook niet voorop gaan stellen.
Genieten van je vogel bestand, de pracht en de zang het gedrag dat moet de hoofd draad zijn.
Probeer je bestand zo gezond mogelijk te houden dan komt een goede kweek van zelf.
Je kan al meteen beginnen met kuren wachten op de volgende eieren heeft echt geen zin.
Er is een verdacht dat ESB3 de vruchtbaarheid negatief zou beinvloeden.
Dat is inderdaad één keer het geval geweest maar na langer dan een jaar achter één kuren.
Echter dat kuren gaat door het water en hoe vaak heb jij al gezien dat het jong water kreeg van de ouder vogels.
Wat ik doe is heel weinig 0.3 gram ESB 3 mengen door de havermout ballen zoals ik al eerder beschreven heb.
Doe je meer dan leid dat tot massale sterfte van de meelwormen en krekels.
En probeer niet te veel meelwormen te voeren.
Ook door jouw vluchten krioelt het van de kleine insecten vaak voor ons niet eens waarneembaar maar die gaailijsters zien ze wel.
Probeer kikkervissen laat een lamp aan gedurende de nacht in de vlucht verzamel wat je ziet libelle's dadelijk de vliegende mieren een geweldig voer.
Gewoon blijven proberen.
Veel succes en blijven genieten.

jupiler
Senior Forumlid
Berichten: 64
Lid geworden op: 08 aug 2007, 00:25
Locatie: herzele BE
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door jupiler » 08 mei 2011, 01:15

leuk te lezen dat de gaailijsters in optocht zijn
MAAR hoe steld het met de roodwang gaailijsters ??????
mijn koppel nesteld nog niet , man zingt thans veel en koppel klikt heel goed
ze zijn onafsheidbaar en knuffelen veel , er word wel geroefeld in het nest matriaal
maar bouwen doen ze nog niet

de rest
grijskap lijsters broeden
japanse lijsters broeden
shama's bouwen nest
mexicaanse witkkeel lijsters broeden
driekleur glansspreeuwen broeden op 3de ronde , eerste 2 ronden werden na 6 dagen verwijderd en
met de hand opgebracht alles perfect
de rest is nog aan het nestelen en veel gezang

Jandb
Senior+ Forumlid
Berichten: 133
Lid geworden op: 16 jun 2006, 03:06
Locatie: België (Mechelen)
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door Jandb » 08 mei 2011, 16:25

Bedankt voor jullie bemoedigende woorden. Ik was er van op de hoogte dat je een groot incasseringsvermogen moet hebben, als je wil kweken met deze soorten, maar dat ze me zo op de proef zouden stellen.. Het gaat bij iedereen wel is minder goed, kan ik lezen. Ik ben nog steeds met trots eigenaar van mijn vogels.

Jan

bert
Senior+ Forumlid
Berichten: 122
Lid geworden op: 01 jan 2010, 19:22
Contacteer:

Re: Kweek 2011

Bericht door bert » 09 mei 2011, 21:29

ik wil geen zout in je wonden strooien en durf het bijna niet te zeggen Jan, maar ik heb vandaag net 4 jonge kastanjevleugel gaailijsters geringd. ik hoop dat ze ze er niet uitgooien vanavond of morgen vroeg. hopelijk gaan ze door met goed voeren.
mvg bert

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 gasten