Specialisatie

Alles m.b.t. het kweken van vogels

Moderators: René, adminrobin

Plaats reactie
hwamei
Senior+ Forumlid
Berichten: 128
Lid geworden op: 17 mei 2010, 12:59
Contacteer:

Specialisatie

Bericht door hwamei » 07 dec 2012, 22:27

In het verleden kweekte ik met verschillende gangbare soorten, kocht af en toe een nieuwe soort, maar altijd een koppel en soorten waar meer mee werd gekweekt dus niet te duur etc. Nu heb ik sinds een paar jaar het roer omgegooid, het gebeurde meer dan eens dat er een van zo'n koppel omviel en ik op zoek moest naar een vervanger en altijd duurder bleek dan waar ik jonge van zo'n soort zelf voor verkocht had, en ik verkocht alle gekweekte jongen datzelfde jaar dus had nooit reserve vogels.
Nu heb ik maar 3 soorten, 1 soort waarvan ik de jonge nog steeds meteen verkoop ik noem deze mijn "voergeld vogels", ik betaal hiervan dus alle kosten over een heel jaar, de andere twee soorten (welke dit zijn is niet relevant) zijn zogenaamd moeilijke, zeldzame en daardoor dure soorten, en houd ik, omdat dit een grotere uitdaging is geworden dan al die andere soorten die gelukkig inmiddels makkelijker kweken, ik kan hierdoor van deze 2 soorten meerdere koppels houden, eventuele verliezen beter opvangen en mijn kweekkunde wordt meer geprikkeld dan voorheen. Het voordeel van deze manier vind ik dat door het houden van meerdere koppels ik : meer inzicht krijg in de kweek problemen van een soort, als ik wat kweek ik hiermee niet hoef te leuren maar heel makkelijk verkoop, ik ben iemand die het niet interesseert wat een vogel kost of waar ik hem vandaan moet halen maar wel altijd in het oog houd dat ik maar een beetje kweek succes nodig heb om mijn investering ruim terug te verdienen. Het is een hobby, geen bedrijfsvoering maar ik investeer om schitterende vogels te kunnen bezitten, en zelf bedruipend, ik reken ook erg simpel, een koppel van 1500 euro die ik heb verkregen door de hoogste/te hoge prijs te betalen hoeft maar 3 jonge te produceren om bv hetzelfde (1500) of iets meer op te brengen en dan heb ik wel die aparte mooie vogels in mijn kooi. Ik ben ook van mening/hoop dat meerdere collega kwekers die al van alles hebben gekweekt dit gaan doen, voordelen zijn dat de soorten die moeilijk kweken en daardoor dun zitten in Europa meer jongen voortbrengen dan wanneer men zoals ik voorheen maar een koppel houd.
Ik schrijf dit alleen om inzicht te geven hoe andere kweken en om stof ter discussie of overweging te geven want dat is toch het mooie van dit forum.

Vriendelijke Groeten :)

White_Blackbird
Senior+ Forumlid
Berichten: 863
Lid geworden op: 26 jan 2008, 21:26
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door White_Blackbird » 08 dec 2012, 09:51

Beste Hwamei,

Je houd een heel herkenbaar verhaal. Ik denk dat meer mensen met de hobby de richting op zullen gaan die jij bent ingeslagen.
Ik neig ook steeds meer die kant op. Hield ik een paar jaar geleden nog meer dan 20 soorten V&I eters en kweekte ik in mijn topseizoen met 13 verschillende soorten, daar ben ik nu helemaal van afgestapt. Ik bemerkte dat ik niet genoeg aandacht aan al die soorten tegelijk kon geven, met als gevolg dat ik 2 hele zeldzame lijstersoorten niet heb weten te behouden voor de avicultuur. En dat spijt mij tot op de dag van vandaag.

Net als jij heb ik het roer 2 jaar geleden omgegooid. Ik heb het aantal soorten in mijn volières drastisch verkleind en het aantal koppels per soort vergroot.De komende jaren wil ik mij vooral concentreren op 3 tot 5 soorten gaailijsters en misschien maar 2 soorten lijsters en een buulbuulsoort. Daarbij houd ik mij verder nog bezig met de kweek van kleurafwijkende Europese insecteneters, maar ook daar ben ik flink aan het afbouwen. Verder ben ik bezig een hele grote volière te bouwen. Denk aan een ruimte van minimaal 500 m2. maar misschien zelfs wat groter. Hierin komen bamboebosjes, coniferen en andere struiken en een vijverpartij. Ik heb ondertussen wat ervaring opgedaan met soorten die elkaar ook in de broedtijd goed verdragen en de bedoeling is om in deze grote vlucht enkele soorten kleine gaailijsters en wat lijsters te laten rondvliegen en er hopenlijk ook mee te kweken. Zo'n grote volière is, hoe vreemd het misschien klinkt, qua verzorging makkelijker dan een hele reeks kweekvluchten, dus hopenlijk schiet er wat tijd over voor korte vakanties tussendoor. Want vogels zijn leuk, maar er zijn ook nog een hoop andere leuke dingen in het leven :D

MVG

wjvdlinden
Senior+ Forumlid
Berichten: 278
Lid geworden op: 11 jul 2006, 16:40
Locatie: Sliedrecht
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door wjvdlinden » 08 dec 2012, 17:02

Hwamei en White_Blackbird,

Dit vind ik wel een goed topic. Ik worstel ook al een tijdje met dit probleem. Even mijn situatie hopelijk in 2013. 1 koppel japanse nachtegalen, 1 koppel driekleur glansspreeuwen en 1 koppel schamalijsters. Daarnaast heb ik 6 brilvogels. Maar ik vind het idee van Hwamei van 1 koppel voergeld vogels wel aantrekkelijk. Maar ik heb al de grootste moeite om uit mijn koppel japanse nachtegalen of driekleurglansspreeuwen 1 jong te kweken. Mijn vraag is dus wat moet ik veranderen? Ik zou het toch wel prettig vinden als ik in de toekomst ook een koppel schamalijsters kan blijven houden. Ik heb ze nog maar 1 jaar maar ben er wel erg verknocht aan geraakt. Maar als ze nu dood zouden gaan moet ik misschien wel weer twee jaar sparen wil ik ze weer willen kopen.

Dus tips richting mij om een meer ervaren vi vogel kweker te worden zouden zeer welkom zijn.

hwamei
Senior+ Forumlid
Berichten: 128
Lid geworden op: 17 mei 2010, 12:59
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door hwamei » 08 dec 2012, 21:42

Beste W,

Wb en ik zijn redelijk ervaren in het kweken van verschillende soorten, en ik kan alleen voor mezelf spreken dat ook ik meer problemen dan mazzel had met een koppel, bv witwang gaaien deden niks en na wisseling van de pop had ik 14 jongen in een seizoen die op dat moment bijna niet werden gekweekt en daarna maximaal 1 of 2 jongen. Geloof me het zit vaker in het koppel dan in de kweker dat ze het goed doen. Japanse nachtegalen staan er om bekend dat deze soms meerdere jongen grootbrengen of liggen vervelen, het blijft een raadsel waarom. Meerdere koppels japanse nachtegalen geeft soms nog meer gelazer, dus ik zou dat zeker niet doen.
Brilvogels staan volgens mij ook niet bekend als productieve vogels maar driekleuren daarentegen weer wel mits je een goed koppel hebt.
Dus ik zou in jouw geval deze vogels behouden en misschien een keer een van de twee van een slecht koppel ruilen, want ik wil nog een keer benadrukken het plezier blijft hetzelfde mijn methode of zoals jij vogels houd.
Ik vind het alleen jammer dat er bv van een bepaalde soort er maar een 20 in Nederland/België/ en Duitsland zitten en je niet weet waar, dus valt er ergens de helft van een koppel om wordt het voor die persoon weer moeilijk kweken.
Heb je meer koppels van eenzelfde soort op een plaats kan je dingen ontdekken zoals voorkeur van nestelplaats, wat blijkt bij de andere koppels ook zo te zijn, je kan van een koppel dat haar eieren vernield onder een koppel leggen dat dit niet doet en zo die bloedlijn behouden waar je anders geen jongen van zou kunnen krijgen etc.
Dus W wat is wijsheid, gewoon je gevoel achterna maar vooral genieten van je vogels.
:wink:

White_Blackbird
Senior+ Forumlid
Berichten: 863
Lid geworden op: 26 jan 2008, 21:26
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door White_Blackbird » 09 dec 2012, 10:52

Quote:

Geloof me het zit vaker in het koppel dan in de kweker dat ze het goed doen. Einde quote.

Absoluut waar. Inderdaad is de kwaliteit van de vogels doorslaggevend en niet die van de kweker Dit is duidelijk te zien bij bij goede kweekparen die zelfs onder ongunstige omstandigheden bij onervaren kwekers/vogelhouders nog weten te presteren. Het rendement van deze topvogels is aan het eind van de rit dan toch weer laag want de mensen weten het meestal voor elkaar te krijgen de jonge vogels uiteindelijk toch nog te verspelen door beginnersfouten, nalatigheid, ruimtegebrek etc. Komt een een goed kweekpaar bij een wat meer ervaren kweker terecht dan zijn er mooie dingen mogelijk, zoals Hwamei laat zien met de witwangen. Ook herinner ik mij hoe kweker Henk jaren geleden in zijn eentje in 2 jaar tijd de populatie kastanjeruglijsters die vrijwel verdwenen was in Nederland vertwintigvoudigde mbv. 2 kweekkoppels. Iets soortgelijks deed hij onlangs met de grijsvleugellijster.
Mijn ervaring is dat over het algemeen een slecht kweekkoppel zelden nog goed wordt, maar een goed kweekkoppel wel slechter kan worden. Je moet soms dus een beetje geluk hebben met de aanschaf van nieuwe vogels. De kans om in de handel een goede kweekvogel te treffen is duidelijk kleiner als wanneer men de (jonge)vogels rechtstreeks bij een kweker haalt.

Quote:

Ik vind het alleen jammer dat er bv van een bepaalde soort er maar een 20 in Nederland/België/ en Duitsland zitten en je niet weet waar, dus valt er ergens de helft van een koppel om wordt het voor die persoon weer moeilijk kweken. Einde quote.

Vandaar dat we hier in het noorden een clubje mensen hebben die min of meer gezamenlijk vogels proberen te kweken. Ieder lid houd verschillende vogels van dezelfde soort om elkaar als dat nodig is van vogels te kunnen voorzien. Ook seinen we elkaar in als er iets interessants op Internet wordt aangeboden. Men leent elkaar ook vogels uit en ruilt het een en ander. Meestal gaat alles met gesloten beurzen op basis van vertrouwen. Helaas is het clubje erg klein, want zoals zo vaak blijkt dat wanneer er geld in het geding komt sommige mensen ook een minder sympathieke kant blijken te hebben...

MVG

wjvdlinden
Senior+ Forumlid
Berichten: 278
Lid geworden op: 11 jul 2006, 16:40
Locatie: Sliedrecht
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door wjvdlinden » 10 dec 2012, 08:00

White_Blackbird en Hwamei,

Bedankt voor jullie verhaal.

Altijd zo jammer dat er niet gelijk meer mensen op inspringen.


Helaas had ik een goed koppel driekleuren maar vorige winter is de man dood gegaan. Dit jaar een april een nieuwe man maar daarna vier keer onbevruchte eieren gehad. Dus het verhaal van een goed koppel kan ik wel goed volgen. Maar helaas speelt de kwestie geld altijd een heftige rol bij deze hobby. Ik hoop niet zomaar een nieuw koppel en waar laat ik de andere. Ik ben bijvoorbeeld zo stom geweest om een ek jong 2011 te ruilen voor een andere man maar die miste wel wat stukjes aan z'n teen. Als dit niets werd kon ik de ruil wel weer terugdraaien maar dit laatste is tot op heden nog niet gelukt.

Van de Japanse nachtegalen kan ik maar moeilijk afscheid nemen. Vanaf het begin dat ik vogels heb (kleine 20 jaar) vliegen er al nachtegalen rond. Maar helaas heb ik nog nooit meer dan vier jongen in een jaar groot gekregen.

J.J.
Senior+ Forumlid
Berichten: 122
Lid geworden op: 22 jun 2009, 20:54
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door J.J. » 12 dec 2012, 20:10

Ook plaats kan een bepalende factor zijn: zo heb ik maar 1 vlucht. Dan wordt hetgeen je houdt/wil gaan houden zeer beperkt.

Kweekvogels voor voergeld zit er dus niet in (al ben ik nog niet bezig met "moeilijke" soorten), maar toch is het soms wel makkelijk om een vluchtje over te hebben waar je bijvoorbeeld jonge vogels opkweekt.

Maar afgezien van de beschikking over 'slechts' 1 buitenvlucht, ben ik hier zeer content mee. Ik moet me bij de keuze van de vogels terdege rekening houden of deze samen te houden zijn.

hwamei
Senior+ Forumlid
Berichten: 128
Lid geworden op: 17 mei 2010, 12:59
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door hwamei » 12 dec 2012, 22:29

Sommige van ons hebben inderdaad veel meer mogelijkheden om verschillende vluchten te plaatsen en beseffen niet half hoe fijn dit is, of wel en zijn daar dan erg blij mee zoals ik.
Maar blijft dat soms een goed koppel productiever is dan meerdere koppels van verschillende soorten die gruwelijk zingen en mogelijk daardoor bijna niets voortbrengen.

calocitta colliei
Senior+ Forumlid
Berichten: 160
Lid geworden op: 01 apr 2012, 09:43
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door calocitta colliei » 23 dec 2012, 13:24

hallo mede liefhebbers

mooi onderwerp van gesprek en leuke reacties van de ervaren kwekers op het forum.
ik ben een wat minder ervaren kweker maar met hulp van een aantal kenners kan je
een heel eind komen.zo heb ik van het jaar meerdere malen met pieter en j hartjes
gebeld wat grappig is dat je de verschillende wijzens ziet en merkt van de kwekers.
de 1 kweekt voor het geld de ander kweekt voor de hobby.zo heb ik gemerkt dat je
ook meer kan leren van de personen die voor de hobby kweken.
wat het clubje uit friesland betreft heeft pieter mij dat ook uitgelegd hoe dat gaat en zou graag
een keer kijken bij jullie.
heb afgelopen jaar in februari zoals jullie gelezen hebben zwartborst langstaart gaaien
gekocht en de nodige problemen gehad.al is dat misschien te wijten aan een paar factoren
wat je achteraf kan aanwijzen.ik had een jong van pieter dat er nog niet aan toe was terwijl ik dacht
een meerjarig koppel gekocht te hebben en ik heb sinds februari tot nu 6 ratten kunnen vangen en doden.
ik hoop dat komend jaar blijkt dat dit de problemen waren.dat de ratten de eieren steelde en niet de pop.
want de pop bied zich genoeg aan broed onverstoorbaar door of je er nou naast
staat of boven, voeren doet de man uitstekend en toch waren er steeds eieren weg.en heeft ze het enige
jong dit jaar ineens in de steek gelaten.misschien toch verstoord door een rat?
bij de witborst langstaart gaaien was het beter dit jaar die kocht ik en binnen een maand was er resultaat.
ben benieuwd wat er komend seizoen gebeurd.
hoop dat het probleem ruimte gebrek wat wb schetst geen probleem word anders moet ik
toch een oplossing gaan zoeken komend jaar waar ik misschien meerdere jongen kan onder brengen als het
zo gaat als verleden jaar.

verder nog alvast fijne dagen en een goed uiteinde en op een mooi kweek jaar voor iedereen volgend jaar.

mvg alex

smoke
Senior+ Forumlid
Berichten: 244
Lid geworden op: 08 nov 2009, 13:34
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door smoke » 24 dec 2012, 11:00

Hoi

Dat is nu ook juist waar ik mee zat te worstelen.

Eigenlijk wilden ik zoveel mogelijk soorten houden,maar heb er geen plaats voor.

De afgelopen jaren heb ik wel veel soorten gehad maar eigenlijk nooit veel kweekresultaat vanwege het constant wisselen van vogels omdat ik ze allemaal wel eens even in men bezit wilden hebben.
Ik heb zelfs ooit japanse nachtegalen zilveroornachtegalen rode kardinalen brilvogels diadeemtimalies en omeitimalies en blauwvleugelminlas in 1 voliere gehad.
De voliere die ik toen had was wel 10 meter lang en 2 meter breed, maar toch.
Nu besef ik wel dat dat niet ideaal was voor de kweek natuurlijk.
Ik was toen ook nog maar een groentje op het gebied van vogels houden.
Nu ben ik eruit, ik heb voorlopig maar 3 volieres
1 van 2x4 2 hoog en een van 6x 4 2.50 hoog
en nog eentje van 1x2 bij 2 hoog.

Ik ga me ook specializeren zoals jullie , en zoals hwamei het aangeeft om zo de vogels en hun broedgedrag en alles over deze soorten te weten komen.
Momenteel heb ik roodstaartgaailijsters zeer mooi koppel en witkuifgaailijsters en tot slot palmlijsters.

Allemaal netjes apart soort bij soort.

Met deze soorten zal het dan maar moeten gebeuren om me te specializeren.

En hopelijk kunnen we zo de zeldzame soorten toch in de benelux houden om onze prachtige hobby in stand te houden.

Gr Smoke

hwamei
Senior+ Forumlid
Berichten: 128
Lid geworden op: 17 mei 2010, 12:59
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door hwamei » 24 dec 2012, 12:01

Goed bezig Smoke :wink:

calocitta colliei
Senior+ Forumlid
Berichten: 160
Lid geworden op: 01 apr 2012, 09:43
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door calocitta colliei » 24 dec 2012, 16:23

mooi verhaal smoke.
ben benieuwd hoe het u vergaat komend seizoen.
hoop voor iedereen dat er meer jongen komen en dat
we een hoop van elkaar kunnen leren

bart1
Senior+ Forumlid
Berichten: 202
Lid geworden op: 29 apr 2012, 14:46
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door bart1 » 29 dec 2012, 14:16

Ik heb ook maar 1 vlucht. Ik ben eigenlijk een kromsnavel-man. Doordat we tegenwoordig in een woonwijk wonen is dat niet handig.
De tropen vind ik het mooiste, mooie kleuren, lekker levendig, leuke geluidjes. Ik schafte oit een koppel nachtegalen aan. Het kweken wilde echter niet lukken. Pas toen de tropen eruit waren (op de helenas na) gingen ze jongen ook daadwerkelijk grootbrengen. Zo maak je keuzes als je niet veel ruimte hebt of gewoon niet veel vluchten. Dit soort keuzes zal ik blijven maken. Het kan best zijn dat ik iets een jaar of 2 -3 met succes heb en daarna weer wat anders probeer.
Ik ben niet bezig met een koppel vogels om de kosten te dekken. Zoveel kosten heb ik er niet aan dus dat gaat gewoon rechtstreeks uit de portemonee. Niets op reserve. De jongen worden direct verkocht.

spreeuw
Senior Forumlid
Berichten: 82
Lid geworden op: 12 aug 2009, 08:02
Contacteer:

Re: Specialisatie

Bericht door spreeuw » 30 dec 2012, 16:25

Begonnen met gemakkelijkere soorten en na wat gekweekt te hebben telkens een nieuwe moeilijker soort er bij genomen.
Zodat de financiering telkens van de vogels zelf kwam om eten te kopen en volieres te bouwen.
Tijdens de bouw van de woning, wat enkele jaren duurde, enkel de moeilijker soorten verder gehouden.
Resultaat weinig of geen kweek.
Nu dat alles een beetje inorde is, terug aan het uitkijken om ook enkele "makkelijker" soorten te houden. Maar ook plaats voorzien voor soorten die ik gewoon graag zie of graag hoor.
Dus hopelijk nu na enkele minder jaren van kweek terug wat meer resultaten hebben maar ook meer met de vogels bezig kunnen zijn zal hier een positieve invloed op hebben denk ik.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 13 gasten