niet de vogels zijn ziek...

Alles m.b.t. ziekte

Moderators: René, adminrobin

Plaats reactie
secundo
Senior Forumlid
Berichten: 80
Lid geworden op: 03 dec 2009, 19:50
Contacteer:

niet de vogels zijn ziek...

Bericht door secundo » 20 jul 2015, 10:11

Enige tijd geleden dat ik hier nog wat heb gepost. De reden volgt hieronder...

In het voorjaar van 2014 kreeg ik van de ene dag op de andere last van een allergische reactie (niezen, loopneus, jeuk, rode ogen...). Omdat dit in de loop van het voorjaar kwam opzetten, werd gedacht aan hooikoorts of iets dergelijks. Dat werd dus pilletjes nemen en zo kwam ik de zomer min of meer door. Het ongemak verdween nooit helemaal, maar bleef binnen de perken. In het najaar ging alles over: geen allergische reactie meer en dus ook geen pilletjes meer nodig. Ik hoopte dat dit eenmalig zou zijn geweest en dat de allergie even plots weer zou verdwenen zijn als ze was gekomen.

Helaas. Voorjaar 2015 hetzelfde probleem. I.p.v. de huisarts werd deze keer de gespecialiseerde allergoloog ingeschakeld. Een test op enkele 'standaardallergieën' (allerlei graspollen, kat, vogels, huisstofmijt, stuifmeel...) bleek niets op te leveren. Dus maar verder onderzocht en wat blijkt...
Ik reageer allergisch op het levend voer voor mijn vogels dat hier staat. Buffalo- en meelwormen en ook hun uitwerpselen en het stof dat ze veroorzaken.
Als kweker van insectenetende vogels is dit natuurlijk het laatste nieuws dat ik wilde horen.

Dit stelde me voor een verscheurende keuze:
-- keuze A: blijven doorgaan met het kweken en als gevolg daarvan tijdens het kweekseizoen dagelijks 2 pillen slikken die de allergische reacties beperken maar niet helemaal wegnemen.
-- keuze B: geen buffalo- en meelwormen meer in huis halen en bijgevolg ook de insectenetende vogels moeten opgeven.

Een 2-tal weken geleden heb ik de knoop doorgehakt en gekozen voor optie B. Ik heb het niet zo voor pillen slikken, dus de insecteneters zullen van de hand worden gedaan. Meteen of na het kweekseizoen, dat zien we dan nog wel.

Buffalowormen heb ik al een paar weken niet meer in huis (tot voor kort had ik 2 tot 3 liter per week nodig). De meelwormen die ik nog heb, worden beetje bij beetje opgebruikt (ik geef de vogels enkel de witte meelwormen).

Máár ondertussen heb ik toch nog een tussenoplossing gezocht. Mijn zilveroren liggen op dit moment weer met jongen die ik gisteren heb geringd. Het waren mooie gave, goed doorvoede jongen. Die jongen worden (voorlopig) dus goed grootgebracht met enkel diepvriesvoer (pinkies, hermetia, buffalo's en wasmotlarven) en de insecten die de vogels zelf in de volière kunnen verschalken.

Maar op deze manier is het mijns insziens onmogelijk om zoals nu 4 of 5 koppels insecteneters in een volière te houden. Dan wordt de strijd om de levende insecten die in de voliére terchtkomen te groot. Daarom mijn uiteindelijke besluit om in mijn volières telkens enkel nog 1 koppel insecteneters over te houden, met name de zilveroornachtegalen. Alle andere vogels die overvloedig levend voer nodig hebben (al dan niet enkel tijdens de kweek) zal ik van de hand doen. Dus jammergenoeg moet ik de botvinken, japanse nachtegalen, gaailijsters,... vaarwel zeggen. Al deze soorten/koppels (op de goudvleugelgaailijsters na) hebben jongen gehad dit jaar. En ondanks het feit dat het meestal om al wat oudere kweekkoppels gaat: dan doet het dubbel zoveel pijn om ze van de hand te moeten doen.
Mijn japanse nachtegalen bijvoorbeeld. Ze hebben me de voobije 6 jaar zoveel plezier (jongen :wink: ) verschaft. Ik ging er echt van uit dat deze vogels hier oud mochten worden en hun dagen mochten slijten in hun vertrouwde omgeving. Maar mijn gezond verstand zegt met toch dat ik de juiste keuze heb gemaakt.

Ik zal de voliéres dan waarschijnlijk aanvullen met enkele puur zaadetende soorten.

Hopelijk werkt mijn tussenoplossing en kan ik hier toch nog af en toe iets positiefs posten over de (kweek met de) zilveroornachtegalen.

gr, Secundo

luc
Senior Forumlid
Berichten: 64
Lid geworden op: 13 mei 2011, 07:34
Contacteer:

Re: niet de vogels zijn ziek...

Bericht door luc » 20 jul 2015, 12:36

In de ruimte waar u die insekten kweekt kan stofvrij gemaakt worden door een luchtreiniger of ionisator,het is in ieder geval het proberen waard.
Ik ken personen met een allergie waarbij een ionisator de oplossing was.

secundo
Senior Forumlid
Berichten: 80
Lid geworden op: 03 dec 2009, 19:50
Contacteer:

Re: niet de vogels zijn ziek...

Bericht door secundo » 20 jul 2015, 13:19

bedankt voor het meedenken!

En hoe brengt hij de wormen dan bij de vogels? Nu moet ik dagelijks meerdere keren buffalo's uitscheppen en witte meelwormen met de hand 'uitvissen'. Ik vrees dat het moeilijk wordt om contact met de wormen en het stof dat ze produceren te vermijden...

Wouard
Senior+ Forumlid
Berichten: 101
Lid geworden op: 19 mar 2007, 21:58
Locatie: Groningen
Contacteer:

Re: niet de vogels zijn ziek...

Bericht door Wouard » 21 jul 2015, 18:29

Mijn oudste zoon heeft dit al jaren. Oplossing is goed zeven van de wormen en zorgen dat je niet in contact komt met de ontlasting. Houden op een gazen bodem? Daarnaast kun je wormen met een zeefje scheppen en na het handelen van wormen gelijk handen wassen met water en zeep. Heel belangrijk, zorgen dat de ontlasting niet stuift en je niet met je ongewassen handen in je gezicht wrijft. Misschien is een mondkapje met van die latex handschoenen erbij ook een idee.

secundo
Senior Forumlid
Berichten: 80
Lid geworden op: 03 dec 2009, 19:50
Contacteer:

Re: niet de vogels zijn ziek...

Bericht door secundo » 22 jul 2015, 10:06

De wormen zitten op een gazen bodem met daaronder diepe bakken zodat de uitwerpselen niet kunnen opwaaien.
Handen wassen na elk contact doe ik altijd al. Vreemd, maar als je dan naar buiten gaat met de wormen om ze in de volière te zetten, beginnen je neus en ogen automatisch te jeuken waardoor je het bijna niet kan laten eraan te wrijven... en dan ben je weer vertrokken natuurlijk.
10 keer per dag latex handschoenen en mondkapje aan en af zie ik niet echt zitten. Bovendien is latex ook weer iets waar je allergisch aan kan raken...

Toch bedankt!

luc
Senior Forumlid
Berichten: 64
Lid geworden op: 13 mei 2011, 07:34
Contacteer:

Re: niet de vogels zijn ziek...

Bericht door luc » 22 jul 2015, 13:13

Het uithalen van de insekten uit hun voedingsbodem geeft het meeste stof en dus ook een opstoot aan de allergie.
Vermijd kontakt en gebruik mondmasker en latex handschoenen,desnoods verdeel de voeding in de openlucht.
Het gebruik van een ionisator werkt perfekt zolang u in die plaats bent maar daarbuiten zal de irritatie terug toeslaan.
Ik denk dat het veranderen naar zaadetende/vleesetende vogels zich stilaan zal opdringen.........

rockarolla
Junior Forumlid
Berichten: 38
Lid geworden op: 05 mei 2011, 21:00
Contacteer:

Re: niet de vogels zijn ziek...

Bericht door rockarolla » 22 jul 2015, 19:40

Zaadeters zijn ook een prachtige uitdaging, toch.

Natuurlijk voederen de meeste soorten hun jongen ook wel met insecten, maar dat kan meestal wel met diepvries.

Ik ben benieuwd welke soorten Secundo gaat kiezen en hoop dat hij ons ook op dit forurm op de hoogte houdt.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten