Atoxoplasmose

Alles m.b.t. ziekte

Moderators: René, adminrobin

Plaats reactie
Jandb
Senior+ Forumlid
Berichten: 133
Lid geworden op: 16 jun 2006, 03:06
Locatie: België (Mechelen)
Contacteer:

Atoxoplasmose

Bericht door Jandb » 02 nov 2007, 23:51

Hallo, ik heb onder topic ziekten op homepage al iets gelezen over deze "hardnekkige" ziekte. Ik heb hier duidelijk met te kampen, het is blijkbaar alleen maar te onderdrukken, maar kan je er dan helemaal niet meer vanaf geraken. Ik zie het niet zitten om mijn vogels 2maanden aan een stuk esb3 te geven en na de kweek weer, dat lijkt mij gewoon "insane", je verzwakt volgens mij alleen maar hun imuniteit tegen de bacterie en verlengt de levensduur van de vogel. De cyste overleeft 4 maanden en is tot dan nog besmettelijk, is er alleen maar de oplossing dan, om het te onderdrukken de vogels te verkopen en het verblijf een halfjaar laten leeg te staan en heel goed ontsmetten? Ik heb het verblijf (binnenhok) 4 maanden geleden ontsmet met detol, natuurlijk kan ik dit niet doen met de buitenvolière. Zijn er nog sterkere middelen om deze bacterie uit mijn verblijf te krijgen? volière overdekken, om kans op herbesmetting te verminderen en van zijn broer "coccidiose"? Ik zou alvast iemand willen bezoeken, waarbij de huisvesting prima in orde is en zo ook de ventilatie, vochtigheid, etc.. zodat ik mijn verblijf kan herinrichten, zodat ik zo goed mogelijk van deze "misserie" gespaard blijf. Iemand bereid?

Wat zijn jullie ervaringen met deze ziekte? vogels doorverkopen met een onderdrukten vorm en er iemand anders mee opzadelen lijkt mij harteloos.

mvg

Jan

Niltava
Senior+ Forumlid
Berichten: 113
Lid geworden op: 07 mei 2004, 21:29
Contacteer:

Re: Atoxoplasmose

Bericht door Niltava » 06 nov 2007, 17:42


Het zou misdadig zijn als bemette vogels verhandeld zouden worden, echt dat meen ik!

Ger.
Harde taal, maar absoluut waar.

Jandb
Senior+ Forumlid
Berichten: 133
Lid geworden op: 16 jun 2006, 03:06
Locatie: België (Mechelen)
Contacteer:

Re: Atoxoplasmose

Bericht door Jandb » 06 nov 2007, 19:22

Dat is allemaal heel mooi, maar ik heb geen houtsnippers waar katten hun behoefte in doen in mijn volière gedaan, vermoedelijk zijn het de uitwerpselen van wilde vogels die de besmetting naar binnen hebben gebracht...

Ik verzorg mijn vogels altijd heel erg goed, ik heb denk ik een besmette vogel in mijn volière gehaald, waardoor ik nu met dergelijke problemen zit, ik zou eens willen weten of jullie inderdaad de vogel in de hand nemen, om te kijken of het borstbeen niet te veel naar voor zit, de lever gezwollen is of de darmen als gele lussen zichtbaar zijn, als je mijn vogels zo ziet is er weinig sprake van zieke vogels, je zou van sommige kunnen zeggen dat ze wat aan de slome kant zijn, met de diadeemtimalie gaat het inmiddels beter. Om andere mensen van deze problemente besparen, is er dus maar één oplossing, vogels kuren en geregeld blijven kuren of euthanasie toepassen, wanneer het probleem echt niet weggaat.. waar ik absoluut niet voor te vinden ben. Je kan toch begrijpen dat ik die bacterie toch liever kwijt dan rijk ben. Volgens de dierenarts kunnen adulte vogels er geen weerstand meer tegen opbouwen, eens ze besmet zijn, de bacterie dringt in de witte bloedcellen (lymfocyten), waarbij ze zich dus net als een aidsvirus camoufleert, ze vermenigvuldigd zich en zal pas ontdekt worden wanneer, de cellen openbarsten, zo kun je ze dus onmogelijk doden, aangezien op dat moment andere bacteriën de witte bloedcellen zijn binnengedrongen. Jonge vogels zouden er bij een correcte aanpak wel tegen resistent gemaakt kunnen worden (generatiewisseling is dus een noodzaak). Er zijn volgens de dierenarts zeer veel vogels in de handel, die door deze bacterie besmet zijn, maar daar deze alleen tot uiting komt bij overplaatsing, stress,.. 90% van de inheemse vogels zou er door besmet zijn. Wat zijn de juiste stappen die ik kan ondernemen, om dit probleem aan te pakken?

De vogels verblijven momenteel in vlucht + nachthok, ik kan het verblijf dus nog niet ontsmetten, aangezien ik niet voldoende kooien heb om de vogels een aantal dagen in te huisvesten, tot gevaar op vergiftiging (detol) geweken is.

mvg

Jan

Alvast bedankt, voor je hulp

Arjan

Re: Atoxoplasmose

Bericht door Arjan » 07 nov 2007, 01:24

Jan belde mij vanmiddag voor advies en overviel mij daarmee een beetje.
Maar ik zal nogmaals mijn advies en argumentatie geven over dit hardnekkig probleem. Maar nu doordacht.
Allereerst alle vogels dragen ziektekiemen net als wij bacterieel en viraal daar is nu eenmaal geen ontkomen aan.
Het is zelfs gezond en houd onze natuurlijke afweer alert.
Een vogel in goede conditie zal er ook geen last van hebben. Pas als de natuurlijke weerstand minder is, door verkeerde voeding of stres, zullen deze bacteriële infecties de kop op steken.
Uiteraard speelt huisvesting ook een belangrijke rol.
Een volière is een afgebakend stukje natuur waar per vierkante meter veel meer vogels gehouden worden dan in de vrije natuur.
De volière wordt daardoor op den duur een bron van infectie door alle mest die de vogels produceren wordt de grond besmet door allerlei ziekte verwekkende organismes.
Wat kan je daartegen doen?
1 Volière om de drie maanden verplaatsen.
2 De toplaag met alle planten om de zoveel maanden afgraven en vervangen.
Ik kan nog veel meer onzin oplossingen bedenken allemaal heel tijdrovend en slechts symptoom bestrijdingen die een werking van korte duur hebben.

Ik trek even een vergelijking met de bloedluis. Jaren heb ik daar strijd tegen moeten voeren de belangrijkste oorzaak waren mijn kippen. Die zijn dus verhuisd. Maar daarvoor had ik eigenlijk al de oplossing: de roofmijt
dat is de natuurlijke vijand van de bloedluis en die houd de bloedluis veilloos onder controle.
Heus soppen en boenen helpt maar alleen op de korte termijn. Het creëren van een gezond micro milieu werkt op de lange termijn.
Nog een vergelijking: Bijna nergens wordt zo goed gepoetst en ontsmet als in een ziekenhuis. En waar is de grootste kans dat je een besmetting oploopt? Juist ja in het ziekenhuis.
Hoe krijgen wij nu ons begrensde paradijsje zo dat het gezond blijft?

Allereerst wat doen wij als wij ons smerig vinden? Wij gaan douchen. Voor de volière betekend dat de regen.
Laat dat hemelwater de planten schoonmaken en zie ook eens hoe de vogels van een regenbui genieten je kan natuurlijk ook een beregenings systeem creëren met zo'n platte bewateringsslang te koop in elke Gamma of intratuin. (Is ook prachtig bij hittegolven het reinigt en haalt de hitte uit de volière).

Natuurlijk moet je de nesten wel beschermen tegen de regen. Dat doe ik door middel van een verschuivend paneel tegen het dak.

Maar nu komen wij tot de kern: Hoe houd je die grond schoon en ziektevrij?
Natuurlijk met stip nmr 1 Water REGEN.
Als nmr 2 en nu grijp ik even terug op die roofmijten een natuurlijke vijand van ziekteverwekkende bacteriën een vijand die ze in hun eigen millieu aanpakt en ze geen kans geeft.

Ik heb net al mijn kippen vernoemd. Ook al hadden die met z'n zessen een 40 vierkante meter er groeide geen grasspriet de grond was hard en stonk en zodra het een beetje lang regende was het een modderpoel, omspitten
gaf korte tijd soulaas maar daar had je het dan ook mee gehad.

Eind vorig jaar hoorde ik van EM. Elementaire microrganismes ontwikkeld door een Japanse wetenschapper wat heel veel beloftes heeft voor de intensieve veeteeld. (Een volière is ook intensief)
In het kort komt het op het volgende.

Bacteriën zijn net zo als politieke partijen je hebt linker en rechter partijen.
Beiden hebben ze hun punten (waarheden) en het is maar net waar de massa (het volk) zijn hart voor open stelt.

Deze Japanse wetenschapper heeft een kweek van bacteriën ontwikkeld die de neutrale massa (normaal gesproken een 90% van de bacterién de rest is extreem) laat doen wat wij willen.
En dat is de grond schoonmaken.

Ik weet het is nog allemaal heel experimenteel.
En of het ook de echte oplossing bied zal ons ook alleen de tijd leren.

Wat mij hierin aanspreekt is dat het geen symptoon oplossing geeft maar een permanente.

Mijn persoonlijke ervaringen zijn nog maar heel pril.
Echter dit jaar uitval onder de volwassen vogels in de volière 0 op een bestand van 38.
En dat is weleens anders geweest.

Heus het is met een zekere terughoudendheid dat ik dit schrijf want het is een probeersel (Time will tell)
Ik pretendeer echt niet de wijsheid in pacht te hebben.
Maar geef het eens een kans. Baat het niet? Bij mij heeft het niet geschaad!

Enfin bekijk eens hun site ik heb er geen enkel belang in maar het staat heel hoog in mijn belangstelling.

http://www.eminfo.nl/

Jandb
Senior+ Forumlid
Berichten: 133
Lid geworden op: 16 jun 2006, 03:06
Locatie: België (Mechelen)
Contacteer:

Re: Atoxoplasmose

Bericht door Jandb » 07 nov 2007, 15:02

IK denk dat je het idd helemaal naar het rechte eind hebt Arjan, maar.. wij hebben in onze tuin veel andere vogels, heggemussen, mussen, mezen,..

Ze komen maar al te graag een kijkje nemen, "op" de volière. Ze durven dan ook eens iets laten vallen, ook hebben wij verschrikkelijk veel spreeuwen in de zomer en deze zitten er dan zomaar gezellig op te genieten en te wachten tot de ouders hun een lekkere worm komen toesteken. Ik denk dus dat de oplossing (en oorzaak) heel de tijd voor de hand lag.. overdekken, maar dan natuurlijk zoals Arjan vertelde, een sproeisysteem in de plaats aanbrengen, eventueel met pomp die regenwater oppomt en verstuift... moet ik nog eens over denken, ik ga alvast de volière opdelen in 2 of 3 delen, het enige lastige punt daarin is, dat ik geen nachthok heb voor de 2 aparte delen, ze kunnen dus vanaf begin broedseizoen tot einde niet beschikken over een nachthok (schuilmogelijkheid), de overdekking zou hun wel beschermen tegen felle regenbuien en natuurlijk een schutting tegen achterzijde van volière (Noord-west).

IK heb alvast stevige lectuur gevonden over atoxoplasmose, ik ga het alvast eens doorlezen:

http://www.riverbanks.org/subsite/aig/baliopen.htm

ps: Ger, ik ben er net achtergekomen, dat het rijnzand dat ik gebruik in het nachthok, weleens bezocht wordt door KATTEN :s, voor het in de volière kwam natuurlijk....

Ik weet wel bijna zeker, dat er geen vogels op de bodem komen, uitgezonderd de kwartels, die natuurlijk een brom van besmetting zouden kunnen geweest zijn voor de andere bewoners.. zou dit nog een mogelijke denkpiste kunnen zijn?

Jandb
Senior+ Forumlid
Berichten: 133
Lid geworden op: 16 jun 2006, 03:06
Locatie: België (Mechelen)
Contacteer:

Re: Atoxoplasmose

Bericht door Jandb » 08 nov 2007, 20:27

Ik heb denk ik geen last van bloedluis. Ik heb kieren en zitstokken gecontroleerd met een mes en vind geen bloedsporen aan het mes terug, wel heb ik enkele keren in de rand van voerbak, kleine beestjes gezien, weet absoluut niet wat het zijn. Het zijn alvast geen spinnen of roofmijten (spint), ik denk aan luizen (donkerbruin), maar dan wel met een chitineskelet, niet zo week als bladluizen dus, ze zijn ook erg klein (~2mm).

Ik heb daarnaast ook goed nieuws!
Ik heb de tangara uitgevangen en het buikje gecontroleerd, geen opgeblazen buikje meer te zien :O, de dierenarts vertelde mij dat hij een hele kleine kans zou hebben om er door te komen, ik ben zo gelukkig dat het beter gaat met hem :D, de lever is ook niet meer te zien. Ik zag het al toen ik hem gisteren zag, hij zat zo kwiks, geen pompende ademhaling meer, ik dacht bij mezelf "tjonge die ziet er goed uit :)". Ik heb vandaag de andere vogels ook eens uitgevangen, bij vele is de lever niet meer goed te zien, bij sommige zie je hem nog tot 1/3-1/2 over de buikregio. De opgeblazen buikjes, zijn er bij de andere besmette vogels nog altijd, het is wel zo dat deze (7) vogels bij elkaar zitten, ze drinken dus alle van dezelfde drankgelegenheid, ik weet dus niet hoeveel elke vogel drinkt... Ik ga de kuur verder zetten, hopelijk zien ze er volgende week heel wat beter uit en dan goed voeren en een vitaminekuurtje + een beetje bakkersgist hopelijk knappen ze dan snel op.

Softbill

Re: Atoxoplasmose

Bericht door Softbill » 16 dec 2007, 16:51

Apologies for any poor Dutch here, and also if I repeat anything that has been said before - I am English and must use software to translate.
I have seen atoxaplasmosis in my birds. My veterinarian has spent much time researching the disease - he is specialist bird veterinarian.
Each species of atoxa plasma protozoa can infect only a small number of species. There are many species. It is like coccidia but it lives in the organs of the body, coccidia live only in the gut. All drugs used for coccidiosis remain only in the gut.
The disease is spread by oocysts, these are present in the faeces of infected birds. The oocysts are produced by atoxaplasma which migrate to the gut. When they are in the gut, they can be killed by coccidiosis drugs. This will stop spread of the disease, particularly to young birds if the drugs are used regularly during the breeding season.
Oocysts are almost impossible to kill. They require very high temperatures or very special chemicals. They are not affected by any normal disinfectant.
Many birds will live with the disease for very many years, but they will produce oocysts.
One very old drug for coccidiosis may be useful. I have never known it to be tried for atoxaplasma. The drug is sulphaquinoxaline. This drug circulates in the bloodstream, which no other anti-protozoa drug does.
If you would like more information or discussion, email me at -

Verontschuldigingen voor om het even welk slecht Nederlands als ik herhaal om het even wat die vóór is gezegd - ik ben Engels en moet hier, en ook te vertalen software gebruiken. Ik heb atoxaplasmosis in mijn vogels gezien. Mijn dierenarts heeft veel tijd onderzoekend de ziekte doorgebracht - hij is de dierenarts van de specialistenvogel. Elke soort van de protozoä van het atoxaplasma kan slechts een klein aantal soorten besmetten. Er zijn vele soorten. Het is als coccidia maar het leeft in de organen van het lichaam, leven coccidia slechts in de darm. Alle drugs die voor coccidiosis worden gebruikt blijven slechts in de darm. De ziekte wordt uitgespreid door oocysts, zijn deze aanwezig in de faecaliën van besmette vogels. Oocysts worden veroorzaakt door atoxaplasma die aan de darm migreren. Wanneer zij in de darm zijn, kunnen zij door coccidiosisdrugs worden gedood. Dit zal uitgespreid van de ziekte, in het bijzonder aan jonge vogels ophouden als de drugs regelmatig tijdens het het fokkenseizoen worden gebruikt. Oocysts is bijna onmogelijk te doden. Zij vereisen zeer hoge temperaturen of zeer speciale chemische producten. Zij worden niet beïnvloed door enig normaal ontsmettingsmiddel. Vele vogels zullen met de ziekte zeer vele jaren leven, maar zij zullen oocysts produceren. Één zeer oude drug voor coccidiosis kan nuttig zijn. Ik heb nooit gekend dat het wordt geprobeerd voor atoxaplasma. De drug is sulphaquinoxaline. Deze drug geeft in de bloedsomloop door, die geen andere anti-protozoädrug doet. Als u van meer informatie of bespreking zou houden, verstuur me bij met de elektronische post - happyspam@tesco.net
Laatst gewijzigd door Softbill op 16 dec 2007, 16:52, 1 keer totaal gewijzigd.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 gasten