Ik krijg met enige regelmaat verzoeken of ik een bepaald kweekverslag wat ik vroeger eens geschreven heb op wil sturen.
En elke keer krijg ik dan de kriebels van is het er nog. Gelukkig weet ik het elke keer weer te vinden maar kan dat niet anders.
In het verleden was er een site ik meen dat het kweeknet heette waar je allemaal kweekverslagen op terug kon vinden.
Eeen bepaald persoon deed dat. Hij verzamelde kweekverslagen die hij met of zonder toestemming op zijn site zette.
Ik vond dat prima want dat was voor mij een grote bron van informatie helaas is hij daarmee gestopt en al die prachtige kweekrapporten zijn in de digitale mist zoekgeraakt, een groot gemis.
Nu moet je alle jaargangen van de expresse door gaan bladeren in de hoop om wat te vinden.
En hoe korter lid van onze club hoe meer info je moet hebben en hoe minder boekjes je hebt.
Dat werkt dus niet zo lekker.
Wat ik nu voorstel is een aparte rubriek kweekverslagen hier in het forum.
Alle bekende kwekers hebben kweekverslagen in hun computer opgeslagen die kunnen makkelijk overgebracht worden naar dit forum. Dan zijn ze in ieder geval veilig en ze kunnen door de auteur ook nog eens geactualiseerd worden ook.
Het zou dan ook nog eens gerubriseerd kunnen worden gaailijsters bij gaailijsters afdelijng bladvogels nachtegalen etc.
Als het dan ook nog eens gelinkt is naar Google zal dit forum veel vaker bezocht worden en daar wordt de club ook niet slechter van.
De daad bij het woord voegend.
De Bruinmasker gaailijster (Garrulax cineraceus):
Er zijn mij nog twee namen bekend van deze soort de Japanse spotlijster en de
baardlijstergaai
Alhoewel wij in 2004 ook al een succesvolle broed met deze vogel gehad hebben gaat
dit verslag over 2005.
Het begon desastreus in het vroege voorjaar, ik zag de pop met open snavel naar adem
happend in het verwarmde nachthok zitten. Inplaats van haar gewoon met rust te laten
en het binnengedeelte af te sluiten zodat de man haar niet meer op kon jagen was mijn
diagnose: luchtpijpmijt. (hoe kom je er op) Dus ik ving haar af om druppels toe te dienen
en zij stierf in mijn handen, pure stress en ik had het alleen maar verergerd.
Pas na een week kon ik haar begraven.
Vervolgens op zoek naar een nieuwe pop, welnu dat viel niet mee. Zoeken op het internet,
bellen met handelaren, constant nee op het request ondertussen begon de eenzame man steeds luider te zingen eerst alleen zijn eigen reportoire wel mooi maar een beetje éénzijdig totdat hij mee begon te zingen met de merels. Dat is echt een feest want hij kan zingen als de beste.
Echter dat was niet wat wij voor ogen hadden met deze vogels.
Wat voor vogels zijn het:
Het zijn gaailijsters 24 cm.. Veelvuldig op de grond aanwezig (maar een worm zullen zij niet pakken die is hun vreemd) ze maken zelf een open nest in een conifeer of een dichte struik en
leggen daarin 2 tot 3 eieren, de eieren zijn 2,5cm. lang en 2 cm. breed. Lichtgroen van kleur zonder stippen of streepjes. Beiden doen de broed wij denken zelfs dat de man meer broed dan de pop.
Het zijn vogels die zich op den duur echt aan de verzorgers hechten zij halen de wormjes uit de hand en ook als ze op het nest zitten kunnen ze gewoon benaderd worden. Het zijn uitmuntende ouders. Als ze op de eieren zitten en ik wil kijken moet ik ze met zachte drang even verwijderen maar zodra ze jongen hebben riskeer je een pik in je vinger.
Begin juni, eindelijk raak Henk van Os heeft er één zitten, op naar Ridderkerk daar zit een pop.
Ze is niet mooi, staart er bijna af en over het geheel een wat rommelige schriele vogel.
Maar de spoeling is dun dus hebben wij het er mee te doen.
Het bij elkaar zetten van de vogels is iets wat niet zonder begeleiding mag gebeuren de man kan
heel fel zijn. Dus eerst in twee kweekvluchten naast elkaar even kennismaken het was liefde op het eerste gezicht en zodra ze bij elkaar zaten begon de balts, op de grond ,de man dansend om de pop heen, prachtig gezicht, ze gingen echter niet tot nestbouw over. Op 16 juni vond ik een ei in een leeg touwnestje en na een uur was dat eitje kapot en verwijderd de dag daarop vond ik wederom een kapot ei. Zou ik te maken hebben met een eier pikker? De volgende dag vond ik nog een ei maar nu was het heel en lag het gewoon op de grond toen was het mij duidelijk ze waren niet gelukkig met de kweekvlucht, wel dat was zo geregeld een andere vlucht riant dit keer met veel coniferen ruim 9 kubieke meter.
Op 1 juli lag het eerste ei in een prachtig nest en mocht de voliere open op 3 juli zaten ze op drie eieren. Ik had dat ei wat ik op de grond gevonden had in de koelkast bewaard en die heb ik er gewoon bij gelegd. De broed ging voorspoedig ze broeden afwisselend
Wij doen aan wildbroed dat wil zeggen dat zodra ze het eerste ei gelegd hebben de vogels de
vrijheid krijgen, een gevolg daarvan is dat de vogels snel een naam kregen want om nu te zeggen: Zie jij wat de bruinmasker gaailijster man aan het doen is, dat schiet niet op dus werd het Frits en Francien. Frits heeft geen idee wat een kostje bij elkaar zoeken is, voor hem zijn wij een wandelend buffet zeg maar Mc Donald. Daarnaast is hij super tam en eet uit de hand, voor Francien zijn wij echter vreemden en die had wel in de gaten hoe zij haar kostje bij elkaar moest zoeken. Dat hebben wij uitgebuit, het probleem wat wij dit jaar hadden was n.m.l. het gebrek aan insecten door de strenge vorst in maart.
Kweekverslagen
Moderators: René, adminrobin
Re: Kweekverslagen
En geloof mij jonge gaailijsters lusten heel wat. Frits kreeg dus wormpjes van ons (Mc Donald) en Francien kreeg de taak om voor een afwisselend menu te zorgen zeg maar de salade.
Naast het insecten menu krijgen onze lijsters een ijzerarm universeel elke dag vers fruit druiven en peer hebben de voorkeur wat strooizaad en een kwart buisje nectar.
14 Juli, het eerste jong, 15 juli het tweede en derde jong het vierde ei kwam niet uit en dat was maar goed ook want ze groeiden het nest uit.
De manier van voeren die wij uitgedacht hadden ging prima alhoewel Frits het wel eens overdreef die kwam geregeld in de keuken om te kijken waar wij bleven zelfs de kamer was niet veilig voor hem gelukkig ging hij altijd de zelfde weg, via de keuken terug, zodat hij niet tegen de ruiten aan vloog.
De jongen groeiden als kool en weldra was de tijd aangebroken om ze te gaan ringen 6 mm. zo hadden wij opgezocht alleen hadden wij die niet zelf. Ik heb wat ringen gemaakt van zilver compleet met kweeknmr. jaar etc.etc. Ik heb een tandtechnisch laboratorium dus dat was een fluitje van een cent. De ringen gecamoufleerd met leukoplast. Handen geneutraliseerd met conifeer en het jonge broed uit het nest gehaald.
Daar waren Pa en Ma het niet mee eens wij moesten snel naar binnen met de deur achter ons
dicht. Het ringen was zo gebeurd alhoewel ik de ringen wel aan de grote kant vond, als ik de beschikking had gehad over een 5 mm. had ik die gebruikt. Snel de jongen weer in het nest terug plaatsen, zorgen dat de ringen niet te zien zijn en dat viel niet mee want ze hadden al grote stevige poten die van alles meteen vastgrepen en dat niet snel loslieten maar uiteindelijk lagen
ze weer in het nest en konden wij de rust terug laten keren. Na een klein uur controle, er liggen nog maar twee jongen in het nest de derde vond ik als dood een meter van het nest op de grond er zat nog wel wat leven in. De ring heb ik snel van de poot verwijderd en het jong terug in het nest geplaatst, na een uurtje ging het al een beetje beter en ‘s avonds sperde het weer als de beste de andere ringen vond ik terug in de bad schaal en in de kweekvlucht van de Niltava’s. Die hadden ze meegenomen de voliere uit en een paar meter verder gedumpt.
Ik heb geen verdere poging gedaan om ze te ringen daarvoor zijn ze ons te kostbaar, wel heeft het ons geleerd om pas tot ringen over te gaan als de jongen uitgevlogen zijn..
26 juli is het nest leeg en zitten ze met zijn drieen op een takje in de conifeer ze kunnen al wat fladderen maar de kans dat ze de opening van de voliere vinden achten wij gering dus blijft de voliere open. Naast de witte meelwormen en wasmotten geven wij ze nu ook witte Morio’s ze eten ons arm.
29 Juli de jongen zijn drie dagen uit het nest, ik geef Frits tegen de avond nog een paar wasmot larven en tot mijn schrik zie ik hem met een snavel vol wormen niet de voliere maar de Japanse kers vliegen. Foute boel op 5 meter hoogte zie ik daar in de schemering een jong zitten, gauw de ladder op ik kon hem gelukkig zo pakken maar is het de enige? Of zitten er nog meer buiten? Alles afgezocht totdat het echt donker was. Francien zat ook nog buiten en wilde niet naar binnen. Gelukkig bleek de volgende dag bij het koppies tellen dat ze er allemaal nog waren.
Helaas is nu wel de tijd gekomen om de voliere te sluiten. Dit tot ongenoegen van ons allemaal.
12 Augustus zijn de jongen zo groot dat wij ze af hebben gevangen en in een aparte kweekvlucht hebben gezet. Alles at goed waarna ze na drie dagen de grote voliere in mochten.
25 augustus Frits en Francien zitten al lang weer in de tuin en het bos.
18 Augustus hadden ze alweer hun eerste ei, de Mac Donald is nu echter dicht want Frits moet ook zelf eten leren zoeken er zijn al weer wat meer insecten. Voor ons is het in ieder geval weer een genot de gaailijsters door de tuin te zien banjeren. Vorige week een nieuw stel roodvleugel gaailijsters aangekocht een bewezen koppel dus op dit moment 7 gaailijsters in de voliere wel die geven een aardig concert tegen de avond en als het een beetje mee zit worden het er tien. Wij weten nog niet hoe de buren daarop zullen reageren.
Arjan en Anita
Ondertussen zijn wij alweer 2 jaar verder. En wat er allemaal gebeurd is daar zouden wij een boekje over kunnen schrijven.
Een klein voorbeeld begin 2006 Frits en Francien hebben weer een nest dus de volière gaat weer open. Tijdens het avondeten
zie ik ze allebei door de tuin scharrelen. Foute boel want ze moeten natuurlijk wel op het nest blijven, ik zie ze maar verder en verder gaan richting het bos en het is al bijna donker.
Die avond zijn wij dus ons koppel kwijtgeraakt. Of toch niet de volgende ochtend zitten ze gewoon weer in hun vlucht het hele nest is afgebroken de eieren liggen kapot op de grond en ze zijn druk in de weer met wederom een nieuw nest.
Wij hebben toen wel gewacht om de volière weer te openen totdat ze jongen hebben.
2006 hebben wij een stuk of 8 jongen gehad wel veel last gehad van bloedluizen wij moesten constant alert zijn een groot leger van roofmijten werd ingezet maar onze eindconclusie was dat de kippen toch moesten verhuizen wat ook gebeurd is.
Afgelopen jaar weer eens iets nieuws geprobeerd ik meen dat dat kwam door Ime Turksema die ergens opgevangen had dat je de jongen van de Bruinmasker niet na zoveel tijd uit hoeft te vangen maar dat je ze gewoon bij de ouders kan laten zitten.
Naast het insecten menu krijgen onze lijsters een ijzerarm universeel elke dag vers fruit druiven en peer hebben de voorkeur wat strooizaad en een kwart buisje nectar.
14 Juli, het eerste jong, 15 juli het tweede en derde jong het vierde ei kwam niet uit en dat was maar goed ook want ze groeiden het nest uit.
De manier van voeren die wij uitgedacht hadden ging prima alhoewel Frits het wel eens overdreef die kwam geregeld in de keuken om te kijken waar wij bleven zelfs de kamer was niet veilig voor hem gelukkig ging hij altijd de zelfde weg, via de keuken terug, zodat hij niet tegen de ruiten aan vloog.
De jongen groeiden als kool en weldra was de tijd aangebroken om ze te gaan ringen 6 mm. zo hadden wij opgezocht alleen hadden wij die niet zelf. Ik heb wat ringen gemaakt van zilver compleet met kweeknmr. jaar etc.etc. Ik heb een tandtechnisch laboratorium dus dat was een fluitje van een cent. De ringen gecamoufleerd met leukoplast. Handen geneutraliseerd met conifeer en het jonge broed uit het nest gehaald.
Daar waren Pa en Ma het niet mee eens wij moesten snel naar binnen met de deur achter ons
dicht. Het ringen was zo gebeurd alhoewel ik de ringen wel aan de grote kant vond, als ik de beschikking had gehad over een 5 mm. had ik die gebruikt. Snel de jongen weer in het nest terug plaatsen, zorgen dat de ringen niet te zien zijn en dat viel niet mee want ze hadden al grote stevige poten die van alles meteen vastgrepen en dat niet snel loslieten maar uiteindelijk lagen
ze weer in het nest en konden wij de rust terug laten keren. Na een klein uur controle, er liggen nog maar twee jongen in het nest de derde vond ik als dood een meter van het nest op de grond er zat nog wel wat leven in. De ring heb ik snel van de poot verwijderd en het jong terug in het nest geplaatst, na een uurtje ging het al een beetje beter en ‘s avonds sperde het weer als de beste de andere ringen vond ik terug in de bad schaal en in de kweekvlucht van de Niltava’s. Die hadden ze meegenomen de voliere uit en een paar meter verder gedumpt.
Ik heb geen verdere poging gedaan om ze te ringen daarvoor zijn ze ons te kostbaar, wel heeft het ons geleerd om pas tot ringen over te gaan als de jongen uitgevlogen zijn..
26 juli is het nest leeg en zitten ze met zijn drieen op een takje in de conifeer ze kunnen al wat fladderen maar de kans dat ze de opening van de voliere vinden achten wij gering dus blijft de voliere open. Naast de witte meelwormen en wasmotten geven wij ze nu ook witte Morio’s ze eten ons arm.
29 Juli de jongen zijn drie dagen uit het nest, ik geef Frits tegen de avond nog een paar wasmot larven en tot mijn schrik zie ik hem met een snavel vol wormen niet de voliere maar de Japanse kers vliegen. Foute boel op 5 meter hoogte zie ik daar in de schemering een jong zitten, gauw de ladder op ik kon hem gelukkig zo pakken maar is het de enige? Of zitten er nog meer buiten? Alles afgezocht totdat het echt donker was. Francien zat ook nog buiten en wilde niet naar binnen. Gelukkig bleek de volgende dag bij het koppies tellen dat ze er allemaal nog waren.
Helaas is nu wel de tijd gekomen om de voliere te sluiten. Dit tot ongenoegen van ons allemaal.
12 Augustus zijn de jongen zo groot dat wij ze af hebben gevangen en in een aparte kweekvlucht hebben gezet. Alles at goed waarna ze na drie dagen de grote voliere in mochten.
25 augustus Frits en Francien zitten al lang weer in de tuin en het bos.
18 Augustus hadden ze alweer hun eerste ei, de Mac Donald is nu echter dicht want Frits moet ook zelf eten leren zoeken er zijn al weer wat meer insecten. Voor ons is het in ieder geval weer een genot de gaailijsters door de tuin te zien banjeren. Vorige week een nieuw stel roodvleugel gaailijsters aangekocht een bewezen koppel dus op dit moment 7 gaailijsters in de voliere wel die geven een aardig concert tegen de avond en als het een beetje mee zit worden het er tien. Wij weten nog niet hoe de buren daarop zullen reageren.
Arjan en Anita
Ondertussen zijn wij alweer 2 jaar verder. En wat er allemaal gebeurd is daar zouden wij een boekje over kunnen schrijven.
Een klein voorbeeld begin 2006 Frits en Francien hebben weer een nest dus de volière gaat weer open. Tijdens het avondeten
zie ik ze allebei door de tuin scharrelen. Foute boel want ze moeten natuurlijk wel op het nest blijven, ik zie ze maar verder en verder gaan richting het bos en het is al bijna donker.
Die avond zijn wij dus ons koppel kwijtgeraakt. Of toch niet de volgende ochtend zitten ze gewoon weer in hun vlucht het hele nest is afgebroken de eieren liggen kapot op de grond en ze zijn druk in de weer met wederom een nieuw nest.
Wij hebben toen wel gewacht om de volière weer te openen totdat ze jongen hebben.
2006 hebben wij een stuk of 8 jongen gehad wel veel last gehad van bloedluizen wij moesten constant alert zijn een groot leger van roofmijten werd ingezet maar onze eindconclusie was dat de kippen toch moesten verhuizen wat ook gebeurd is.
Afgelopen jaar weer eens iets nieuws geprobeerd ik meen dat dat kwam door Ime Turksema die ergens opgevangen had dat je de jongen van de Bruinmasker niet na zoveel tijd uit hoeft te vangen maar dat je ze gewoon bij de ouders kan laten zitten.
Re: Kweekverslagen
Het was best wel spannend toen ook dus de jongen de tuin in gingen en dat ging fantastisch alles had al gauw door hoe het werkte en ze rommelden lekker in de tuin en als ze wilden slapen gingen ze gewoon weer de vlucht in.
Dit had tot gevolg dat de volière helemaal niet meer dicht hoefde.
Wat wel een koddig gezicht was, dat er regelmatig een hele stapel bruinmaskertjes op het nest zaten.
Dit jaar doordat wij geen kippen meer hadden bijna geen bloedluis gezien wel 12 bruinmaskertjes gekweekt.
Nu zie je dus ook al meteen een probleem dat 5500 letter tekens voor een kweekverslag niet genoeg is.
Dus het zal wel wat voeten in de aarde hebben vrees ik.
Dit had tot gevolg dat de volière helemaal niet meer dicht hoefde.
Wat wel een koddig gezicht was, dat er regelmatig een hele stapel bruinmaskertjes op het nest zaten.
Dit jaar doordat wij geen kippen meer hadden bijna geen bloedluis gezien wel 12 bruinmaskertjes gekweekt.
Nu zie je dus ook al meteen een probleem dat 5500 letter tekens voor een kweekverslag niet genoeg is.
Dus het zal wel wat voeten in de aarde hebben vrees ik.
Laatst gewijzigd door Arjan op 21 nov 2007, 00:05, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Kweekverslagen
hallo Arjan,
ik moet je gelijk geven, via e-mail heeft de rest hier niks aan.
dus bij deze:
Ze bouwen zelf een nest, welk nestmateriaal verschaf je, en hebben ze hulp nodig. Zoals bv een korfje of wat extra versteviging?
Het volgende is misschien nog voorbarig maar als je jongen hebt, heb ik gelezen dat je ze ringt als ze uitvliegen, heb je dit nog geprobeerd voor ze uitvliegen, of is het bij die ene , bijna fatale gebeurtenis gebleven? je hebt je vogels geringd met 6mm, is dit de maat na het uitvliegen? En welke maat zouden ze hebben als je ze in het nest ringt? Mijn glansspreeuwen hebben 4,5 mm en dat leek mij op het eerste zicht voldoende.
en dan nog een laatste vraagje;
De kippen waar je over spreekt zaten die dicht in de buurt van de vlucht? Ik heb hier ook een heel stel kippen, ganzen, eenden en dergelijke in de buurt maar dat is nog op een afstand van een meter of 10. Zou dit een probleem vormen, denk je?
ik moet je gelijk geven, via e-mail heeft de rest hier niks aan.
dus bij deze:
Ze bouwen zelf een nest, welk nestmateriaal verschaf je, en hebben ze hulp nodig. Zoals bv een korfje of wat extra versteviging?
Het volgende is misschien nog voorbarig maar als je jongen hebt, heb ik gelezen dat je ze ringt als ze uitvliegen, heb je dit nog geprobeerd voor ze uitvliegen, of is het bij die ene , bijna fatale gebeurtenis gebleven? je hebt je vogels geringd met 6mm, is dit de maat na het uitvliegen? En welke maat zouden ze hebben als je ze in het nest ringt? Mijn glansspreeuwen hebben 4,5 mm en dat leek mij op het eerste zicht voldoende.
en dan nog een laatste vraagje;
De kippen waar je over spreekt zaten die dicht in de buurt van de vlucht? Ik heb hier ook een heel stel kippen, ganzen, eenden en dergelijke in de buurt maar dat is nog op een afstand van een meter of 10. Zou dit een probleem vormen, denk je?
Re: Kweekverslagen
Wat ik aanbied is een plantenkorfje uit een tuincentrum zo'n biezen mandje.
Maar wat eigenlijk belangrijker is is het aanvoelen waar ze willen gaan broeden altijd op een hoogte van 1 1/2 mtr in een struik bij mij in een rozenstruik in het begin stop ik er wat coniferen takjes omheen zodat ze wat uit het zicht zitten als ze eenmaal weer een paar nesten gehad hebben is dat niet meer nodig het mandje vul ik zelf wat op met bamboe, met de steeltjes maak ik het mooi rond en met de bladeren maak ik de voering van het nest verder geef ik kokos vezels die ik daarvoor wel goed afspoel, en dan, en dat is wel belangrijk moet het korfje zo zijn gemonteerd dat het makkelijk uit de struik genomen kan worden om van tijd tot tijd even in de magnetron gezet kan worden om te ontsmetten.
Dus waar je wel op moet letten is dat er geen metalen delen in het mandje zitten.
Dat ontsmetten gaat als volgt: Korf met complete nest even uit de struik halen nat maken onder de kraan en 2 min. in de magnetron op 100% plaatsen.
Laatst probeerde ik het ook zonder nat te maken, en dat leverde hele spannende taferelen op het nest vloog in brand en dan moet je plotseling hele andere dingen doen dan die je je had voorgenomen.
Over de ringmaat: Je moet gewoon een aantal maten in voorraad hebben als de jongen uitgevlogen zijn even de jonge vruchten uitvangen de ringen heb je al klaarliggen met wat vaseline in de ring en je gaat gewoon kijken wat past meestal een 4.5 voor bruinmaskers als de 5 veel te groot is en de 4.5 te klein kan je het even een dag uitstellen of met een Drewel de 4.5 iets uitboren. Denk erom altijd met liefde nooit met geweld.
Ringen in het nest is uit den boze. NIET DOEN. Gaailijsters zien alles en die ring hoe goed je hem ook camoufleerd wordt gezien en uit het nest geworpen jammer dat er dan een vogeltje aan vast zat, en waarom zou je het risico nemen als die gaailijster uitvliegt is hij 12 dagen oud hij wordt nog 2 a 3 keer zo groot die ring komt er heus niet af hoor.
Dan jouw laatste vraag.
Daar kan ik geen zinnig woord over zeggen.
Ik woon in de Flevopolder dat is een prachtig enorm gebied wat wij als Hollanders terug veroverd hebben op de zee.
Waar ik woon en mijn vogels houd was 40 jaar geleden zeebodem en zo was het voor een paar duizend jaar.
Dit heeft als gevolg dat er hier geen biologisch evenwicht is.Hier in dit nieuwe land kunnen dingen exploderen dat hebben wij met spinnen met muggen je kan het zo gek niet bedenken maar dus ook met bloedluis.
Iets wat je kan doen en waar alle vogels jou dankbaar voor zullen zijn is het uitzetten van duizenden en duizenden roofmijten die verzot is op de bloedluis dat is altijd prima.
Maar wat eigenlijk belangrijker is is het aanvoelen waar ze willen gaan broeden altijd op een hoogte van 1 1/2 mtr in een struik bij mij in een rozenstruik in het begin stop ik er wat coniferen takjes omheen zodat ze wat uit het zicht zitten als ze eenmaal weer een paar nesten gehad hebben is dat niet meer nodig het mandje vul ik zelf wat op met bamboe, met de steeltjes maak ik het mooi rond en met de bladeren maak ik de voering van het nest verder geef ik kokos vezels die ik daarvoor wel goed afspoel, en dan, en dat is wel belangrijk moet het korfje zo zijn gemonteerd dat het makkelijk uit de struik genomen kan worden om van tijd tot tijd even in de magnetron gezet kan worden om te ontsmetten.
Dus waar je wel op moet letten is dat er geen metalen delen in het mandje zitten.
Dat ontsmetten gaat als volgt: Korf met complete nest even uit de struik halen nat maken onder de kraan en 2 min. in de magnetron op 100% plaatsen.
Laatst probeerde ik het ook zonder nat te maken, en dat leverde hele spannende taferelen op het nest vloog in brand en dan moet je plotseling hele andere dingen doen dan die je je had voorgenomen.
Over de ringmaat: Je moet gewoon een aantal maten in voorraad hebben als de jongen uitgevlogen zijn even de jonge vruchten uitvangen de ringen heb je al klaarliggen met wat vaseline in de ring en je gaat gewoon kijken wat past meestal een 4.5 voor bruinmaskers als de 5 veel te groot is en de 4.5 te klein kan je het even een dag uitstellen of met een Drewel de 4.5 iets uitboren. Denk erom altijd met liefde nooit met geweld.
Ringen in het nest is uit den boze. NIET DOEN. Gaailijsters zien alles en die ring hoe goed je hem ook camoufleerd wordt gezien en uit het nest geworpen jammer dat er dan een vogeltje aan vast zat, en waarom zou je het risico nemen als die gaailijster uitvliegt is hij 12 dagen oud hij wordt nog 2 a 3 keer zo groot die ring komt er heus niet af hoor.
Dan jouw laatste vraag.
Daar kan ik geen zinnig woord over zeggen.
Ik woon in de Flevopolder dat is een prachtig enorm gebied wat wij als Hollanders terug veroverd hebben op de zee.
Waar ik woon en mijn vogels houd was 40 jaar geleden zeebodem en zo was het voor een paar duizend jaar.
Dit heeft als gevolg dat er hier geen biologisch evenwicht is.Hier in dit nieuwe land kunnen dingen exploderen dat hebben wij met spinnen met muggen je kan het zo gek niet bedenken maar dus ook met bloedluis.
Iets wat je kan doen en waar alle vogels jou dankbaar voor zullen zijn is het uitzetten van duizenden en duizenden roofmijten die verzot is op de bloedluis dat is altijd prima.
Re: Kweekverslagen
Dag Arjan,
Ik denk niet dat het voorkomen van bloedluis te maken heeft met het onstaan van de polder en het ontbreken van vijanden. Bloedluis komt overal voor waar de mens pluimvee of vogels houdt en ook in de natuur.
Omdat wij de vogels op een onnatuurlijke wijze houden kan die bloedluis toeslaan. Wij zorgen voor kieren en naden en de vogel kan nooit ergens anders gaan slapen omdat hij niet verder komt dan zijn hok.
Natuurlijk moet je de bloedluis op de kippen en en het kippenhok ook bestrijden b.v. met gif of met roofmijten. Wat dachten jullie waarom kippen een stofbad willen nemen?
Sinds ik trouwens geen kanaries meer heb, heb ik geen bloedluis meer in mijn hokken gezien. Wel een aanrader trouwens die Dutchy's.
Ik denk niet dat het voorkomen van bloedluis te maken heeft met het onstaan van de polder en het ontbreken van vijanden. Bloedluis komt overal voor waar de mens pluimvee of vogels houdt en ook in de natuur.
Omdat wij de vogels op een onnatuurlijke wijze houden kan die bloedluis toeslaan. Wij zorgen voor kieren en naden en de vogel kan nooit ergens anders gaan slapen omdat hij niet verder komt dan zijn hok.
Natuurlijk moet je de bloedluis op de kippen en en het kippenhok ook bestrijden b.v. met gif of met roofmijten. Wat dachten jullie waarom kippen een stofbad willen nemen?
Sinds ik trouwens geen kanaries meer heb, heb ik geen bloedluis meer in mijn hokken gezien. Wel een aanrader trouwens die Dutchy's.
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 gasten