Pagina 1 van 2

Vogelboeken

Geplaatst: 01 apr 2009, 19:31
door Chuck_Yeager
Dit is misschien een topic die voor sommigen onder ons minder interessant is omdat ze bijvoorbeeld niet graag lezen...
Toch wil ik dit onderwerp graag aankaarten, en wel om de volgende redenen:

Zelf heb ik enkele gespecialiseerde vogelboeken in de soorten die wij houden, en ik merk dat het als het ware een hobby binnen een hobby aan het worden is: V&I houden en kweken, en anderzijds een collectie opstarten in gespecialiseerde boeken!

Ik vraag mij af, of er nog mensen zijn die deze passie voor de boeken delen, en welke werken ze zoal in hun bezit hebben.
Welke boeken kunnen we mekaar aanraden, en welke laten we liever ter zijde liggen?
Zijn er schriftelijke verslagen (pdf,...) op internet die toepasselijk en nuttig zijn?

Ik denk dat het, vooral voor mensen met minder ervaring (maar tevens ook voor de deskundige, die toch de laatste bevindingen over zijn soorten wil lezen om zo zijn kennis te kunnen onderhouden), zeer nuttig is om enkele standaardwerken, buitengewoon mooie of exclusieve boeken hier te vermelden.
Onze soorten worden zo zeldzaam, dat ik bijna zou durven zeggen dat het een morele plicht wordt om toch de nodige theorethische kennis op te doen, voor, tijdens en misschien zelfs na het houden van deze schitterende vogels...

Of zit ik ernaast?

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 02 apr 2009, 19:33
door ime
Ik heb heel veel gehad aan het volgende boek: geillustreerde terrarium encyclopedie.
Het is geen vogelboek maar de hoofdstukken over voeding en vooral over voedseldieren vond ik zeer leerzaam en interessant. Terrariumhouders kampen namelijk met hetzelfde probleem als vogelhouders: Hoe krijg ik het voedsel dat ik mijn dieren geef zo gezond mogelijk.
Verder heb ik veel gehad aan het kleine boekje van Werner Steinigeweg, Vruchten en insekteneters. Je kunt er de basisprincipes leren van het houden van insecteneters en hij behandelt een aantal bekende soorten.
Verder vind ik dat veel vogelboeken te algemeen zijn. Ze willen iets vertellen over de ara t/m de zebravink. De kooi en volierevogel ecyclopedie van Ester Verhoef-Verhallen vond ik redelijk wat informatiegeven over onze soort vogels.
Ik ken er meer maar tot zover maar even.

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 02 apr 2009, 20:59
door Chuck_Yeager
Twee standaardwerken die ik in mijn bezit heb:

'Softbills' van Martin Vince

'Pekin Robins and Small Softbills' van Peter Karsten

Momenteel ben ik niet thuis. In het weekend ga ik tijd vrijmaken om deze werken kort en bondig te bespreken (Inhoudsopgave, foto's of tekeningen,...) en de uitleg te posten onder deze topic.
Dit ga ik ook proberen voor de andere monografieën die ik in mijn bezit heb.

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 02 apr 2009, 22:32
door White_Blackbird
Ik heb zelf erg veel plezier gehad van de Engelstalige boeken uit de Helm Identifcation reeks. Elk boek behandeld een bepaalde familiegroep. Van die familiegroep wordt iedere soort of ondersoort uitgebreid besproken. Dus uiterlijk van mannen, poppen en jonge vogels, het verspreidingsgebied, de voedselvoorkeuren, het voortplanting/nestelgedrag, zang, status enz.
De boeken die ik het meest raadpleeg uit deze serie zijn dan Thrushes, Crows and Jays en Starlings and Mynah's.

Een andere aanrader is de geweldige serie: Handbook of the birds of the world van Lynx Editions. Een serie van peperdure (alweer) Engelstalige boeken bestaande uit een stuk of 16 delen. Eén zo'n deel of volume weegt ca. 4,5 kilo(!) bevat bijna 1000 pagina's informatie van een hoog niveau en is geschreven door een 20 tal schrijvers. De illustraties zijn verzorgd door een 12 tal bekende vogelboekenillustrators en de schitterende foto's door talloze bekende vogelfotografen. De truc is natuurlijk om niet de hele serie(kost meer dan 2000 euro) aan te schaffen, maar alleen dat deel(ca. 200 euro per deel) of die delen te kopen waar zo veel mogelijk van je favoriete soorten in behandeld worden...

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 03 apr 2009, 18:27
door Chuck_Yeager
Inderdaad, van Helm heb ik "Sunbirds" van R. Cheke, C. Mann en R. Allen en "Pittas, Broadbills and Asities" van F. Lambert, 2 zeer mooie, duidelijke en gedetailleerde werken. Het enige dat ik mis zijn foto's... De tekeningen zijn zeer goed, maar in mijn ogen zegt een foto zoveel meer...
Die van de kraaiachtigen is helaas niet meer te krijgen, en ik weet niet of een herdruk overwogen wordt...

Handbook of the Birds of the World is in mijn ogen de mooiste serie vogelboeken ooit gemaakt...
Ik heb enkel deel 12 dat onderandere de gaailijsters behandelt.


"Softbills, Care, Breeding and Conservation" van Martin Vince,

Een echte aanrader voor de beginnende houder van V&I, omdat het boek vrij algemeen blijft... Het is wel in het Engels geschreven.
Het is absoluut niet prijzig (in vergelijking met andere werken): een kleine 22€.
Het boek bevat zowat alle informatie, gaande van de bedenkingen bij de aanschaf van V&I, de verschillende types volieres/vitrines/..., de beplanting (met een nuttige lijst van planten die beschouwd worden als potentieel giftig) en hoe deze aan te brengen/bevestigen, voeding en voedingstechnieken, 'Nutrition' (een belangrijk en vaak moeilijk deel ivm de samenstelling van het voedsel en het moeten bijgeven van vitamines,...), een vrij gedetailleerd deel over het kweken, het ringen, het met de hand grootbrengen van jongen (wat de dag van vandaag meer en meer voorkomt, om zo toch die ene soort staande te houden) en een beschrijving en de remedies van allerhande ziektekiemen.
Na al deze theoretische informatie, volgen er een 50tal paginas zeer mooie foto's over de behandelde onderwerpen en een heel aantal foto's van verschillende soorten (gaailijsters, bladvogels, baardvogels, tangaras, hornbills,...).
Hierna worden 28 soorten kort en algemeen besproken (algemene informatie, size, compatibility, diet, management, breeding,...).

"Pekin Robins, and Small Softbills, Management and Breeding" van Peter Karsten,

Ook dit standaardwerk wist mij te bekoren en is in mijn ogen een basisvereiste voor de beginnende V&I liefhebber. Het is iets prijziger dan bovenstaand werk: +/-45€
De aangehaalde onderwerpen komen grotendeels overeen met het hierboven besproken werk, alleen vind ik dit boek meer volledig en nog meer gedetailleerd...
Wat ik opzich noemenswaardig vind, is het deel "Cultivation of life food" waarin heel duidelijk besproken wordt hoe men nu net allerhande insecten moet kweken (altijd naar de speciaalzaak wordt na een tijdje ook een dure grap). Ook de "UV insect trap", waarin heel duidelijk omschreven wordt hoe u zo'n ding moet maken vond ik fascinerend.
Het boek bevat in het begin enkele foto's die van kwaliteit zeer goed zijn, maar het zijn er niet veel...
Wel bevat het boek pagina grote schetsen over de behandelde onderwerpen, en kleine schetsjes, geplaatst naast de tekst die het geheel visualiseren!
De laatste 40p behandelen verschillende soorten V&I: zilveroornachtegalen, minlas, gaailijsters, buulbuuls, bladvogels, schama's, honingzuigers,... die kort besproken worden en die op pagina grote wijze werden getekend.

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 03 apr 2009, 20:46
door White_Blackbird
Ik hoor meer goede berichten over dat boek van Peter Karsten, Chuck_Yeager.
Ik heb het zonet online besteld bij " IVV De Oldhorst" Vogelboekhandel voor 45 euro.

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 04 apr 2009, 11:01
door Chuck_Yeager
Aaah, prachtig... Ik denk niet dat je het gaat beklagen!

Voor de baardvogel- of toekanhouder, kan ik het boek "Toucans, Barbets and Honeyguides" van L. Short en J. Horne aanraden. Ik beschouw dit nog steeds als één van de mooiste monografieën geschreven over deze soorten. Ook het reeds uitverkochte "Tukan Lexikon" van Tex Strater is een welgekome uitgave op dit vlak. Het bevat zeer veel foto's en dat is natuurlijk altijd leuk...
Voor de echte baardvogel liefhebber kan ik nog zeggen dat het boek 'Biology of Indian Barbets' de moeite is! De kwaliteit van het boek is vrij laag (mede omdat het in Bangladesh gedrukt wordt, en de vereisten op het vlak van drukkwaliteit daar lager liggen dan in onze contreien), maar het is zeker de moeite waard omdat er over deze soorten nog niet zo heel veel bekend is...

Indien er geïnteresseerden zijn, wil ik deze werken ook kort bespreken.

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 04 apr 2009, 20:41
door lijster
Een echte aanrader is ook "Zuchterfahrungen mit Insektenfressern" van Siegfried Kirschke . Een boek geschreven door een ervaren kweker van V & I eters , alle problemen die op zijn weg kwamen bespreekt hij in dit boek .
Kweekverslagen van Shamalijsters ,Sneeuwkruinroodborsttapuiten , Baardmannetjes en nog veel meer staan in dit boek .

Ook het kweken van levend voer zoals Meelwormen ,buffalo's ,krekels enz ( hij kweekt deze allemaal zelf) worden behandeld.
Veel leesplezier

Lijster

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 09 apr 2009, 13:06
door jupiler
hallo
ik zoek de volgende 2 boeken
thrushes van peter clement
starling an mynah's

wie kan me hieraan helpen

ik heb ze al eens kunnen inzien bij een liefhebber maar kan ze niet vinden om te kopen


groeten

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 09 apr 2009, 13:48
door Chuck_Yeager
De beide boeken worden verkocht door IVV.

Op hun internetsite (http://www.birdbooks.nl/) hebben ze een zeer uitgebreide catalogus staan waar u uw boeken op kunt zoeken. Daar staan ook meer gegevens over het boek. In de linkerkolom vindt u ook de bestelwijze...

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 09 apr 2009, 18:22
door White_Blackbird
En als ze bij IVV niet te krijgen zijn, dan misschien bij J & J...
http://www.nbvv.nl/jenj/rubriek.asp?rubriek=r

Een paar dagen geleden ben ik begonnen te lezen in The Peking Robins and other small softbills van Peter Karsten. Een erg goed en uitgebreid boek. Een 'must' voor iedere liefhebber van V&I etende soorten. Nog bedankt voor de tip Chuck_Yeager!

Nu op zoek naar dat Duitse boek wat Lijster aanbeveelt...

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 09 apr 2009, 23:12
door Chuck_Yeager
Geen probleem, dat was het opzet van deze topic :wink:

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 15 apr 2009, 19:07
door Chuck_Yeager
Voor de geïnteresseerden, HBW volume 14 kan reeds besteld worden tegen een veel lagere prijs (168€) dan de normale prijs van 212€. Je moet wel wachten tot oktober vooraleer het boek gedrukt wordt. Het is een boek dat velen van ons zal bevallen, het bevat immers de familie 'corvidae' waaronder ook de gaaien vallen! Mijn bestelling is alvast binnen...

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 15 apr 2009, 19:49
door White_Blackbird
Yes! Die moet ik ook hebben. Een mooie korting Chuck. Waar heb je hem besteld?

Re: Vogelboeken

Geplaatst: 15 apr 2009, 22:13
door Chuck_Yeager
Gewoon op de site van HBW zelf, ze sturen hem zo op vanuit Spanje, in een mooie doos van HBW zelf met het nodige piepschuim zodat het boek zonder kleerscheuren aankomt. Wel nog wachten tot oktober...

Via deze link kom je rechtstreeks op de site van HBW volume 14: http://www.hbw.com/lynx/en/handbook-bir ... me-14.html