Kweek 2009

Alles m.b.t. het kweken van vogels

Moderators: René, adminrobin

wjvdlinden
Senior+ Forumlid
Berichten: 278
Lid geworden op: 11 jul 2006, 16:40
Locatie: Sliedrecht
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door wjvdlinden » 18 feb 2009, 21:03

Ger,

Bedankt voor de info. Ik hoop dan maar dat ik van alle twee de soorten dit jaar wat op stok krijg.

jupiler
Senior Forumlid
Berichten: 64
Lid geworden op: 08 aug 2007, 00:25
Locatie: herzele BE
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door jupiler » 18 feb 2009, 21:21

voor dit jaar zullen wij het doen met de volgende koppels

konings-driekleur-purper glansspreeuwen

roodwang timalie

en van de lijstersoorten

dama - rode rots - shama - grijskap - japanse - zwartborst - kastanjerug lijsters

van sommige 1 koppel van andere meerdere koppels

ook zullen we dit jaar overgaan tot handopfok


suc6 iederéén

wjvdlinden
Senior+ Forumlid
Berichten: 278
Lid geworden op: 11 jul 2006, 16:40
Locatie: Sliedrecht
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door wjvdlinden » 18 feb 2009, 22:21

Als ik zo alleen al door dit topic heen blader moet ik al flink gaan googlen om te weten te komen welke vogels het betreft.

Ik wist niet dat er zo'n verscheidenheid aan vogel werd gekweekt.

Wat hebben wij toch een super fantastische hobby.

minla
Senior+ Forumlid
Berichten: 305
Lid geworden op: 12 jul 2008, 13:44
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door minla » 19 feb 2009, 09:52

Om even op het ringen terug te komen. Ik heb ook zo m'n bedenkingen over de ringmaten die aan sommige v&i etende vogels wordt voorgeschreven door de nbvv.
Ik heb Chinese spotlijsters gekweekt en geringd met 6mm. Dat is de maat die de nbvv voorschrijft. Maar deze zitten veel te los en schuif je er bij volwassen dieren maar zo af. Ik heb nu 4,5 mm besteld en ik weet zeker dat dat ook nog losjes gaat zitten als ik met een schuifmaat de poten opmeet meet ik zo'n 4,1 mm. Ik vind het wel onzorgvuldig dat de nbvv dit voorschrijft want Chinese spotlijsters vallen tegenwoordig onder de cites.

Arjan

Re: Kweek 2009

Bericht door Arjan » 19 feb 2009, 12:14

Ik heb het even nagekeken maar wij schuiven een 5mm op de pootjes van de bruinmasker na het uitvliegen.
Die ringmaten die de NBvv voorschrijft dat is natte vinger werk.
Bij ons is het broedseizoen begonnen de witkruintjes zitten op twee eieren.

Chuck_Yeager

Re: Kweek 2009

Bericht door Chuck_Yeager » 19 feb 2009, 12:54

Arjan,

Hoe heb je dat zo snel klaargekregen dat je tapuiten nu al op eieren zitten? Waar ik woon vriest het 's nachts nog -4!
Ik heb je filmpje op youtube al enkele malen bekeken, en ik vermoed dat het over deze tapuiten gaat, en ze dus buiten zitten?
Schitterend gewoon!

Arjan

Re: Kweek 2009

Bericht door Arjan » 19 feb 2009, 15:20

Het was niet zo zeer mijn verdienste, ze doen het zelf.
Het zijn inderdaad die tapuiten maar ze zitten nu in een andere vlucht en hebben een nest gemaakt boven de kachel in het binnenhok.

Wim
Junior Forumlid
Berichten: 39
Lid geworden op: 30 jul 2008, 22:15
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door Wim » 19 feb 2009, 19:29

Ik zal 5 mm ringen bestellen voor de bruine maskergaailijster (durf de naam inmiddels niet meer fout te schrijven) en 5.4 mm voor de roodstaartgaailijsters.
Je vogels zijn er dit jaar vroeg bij Arjan. Natuurlijk doen de vogels het zelf, maar zonder de juiste voeding c.q verzorging komen ze natuurlijk niet in broedconditie. Hoop voor je dat er ook nog nieuw leven uit voortkomt. Persoonlijk vind ik het al duidelijk te merken dat het overdag langer licht is. Kwam er gisteren achter, toen ik de DNA certificaten in handen had, dat de bruine maskergaailijster pop van 2007 door Arjan gekweekt is. Hoop er dit jaar voor het eerst mee te kweken. Ik ben van plan om binnen twee weken de volieres te voorzien van verschillende nestgelegenheden.

Groet,

Wim

Arjan

Re: Kweek 2009

Bericht door Arjan » 20 feb 2009, 00:43

Wat leuk om te lezen.
Het is zo bij zo leuk om weer eens iets van een jong te horen, maar dat er dan ook weer mee gekweekt wordt is altijd weer hartverwarmend.
Het is trouwens ook ontzettend leuk om eindelijk eens te lezen dat de bruinmaskertjes zich zo geliefd gemaakt hebben want er zijn er meerdere die er dit jaar mee aan de slag gaan. En terecht.
Qua zang, is het één van de leukste zangers onder de gaailijsters. Persoonlijk vind ik hem veel mooier zingen dan de Whamei (Chinese spotlijster).
Nu weet ik wel dat er veel kwekers nu denken: Bruinmaskers kunnnen die zingen? Wel, zet hem maar eens een weekje apart en je weet niet wat je hoort.
Maar een echte vogelliefhebber doet dat niet want bruinmaskertjes zijn heel erg sociaal en kwijnen weg zonder hun partner.
Waar wij wel eens over zouden kunnen denken is bruinmaskertjes (eitjes van het najaar) met de hand grootbrengen.
Gaailijsters die handopfok zijn hechten zich enorm aan de verzorger mits dat solitair gebeurd.
Ime heeft zo'n solitair handopfok popje en die zit in een open binnenvolière in de garage, Open? Ja want ze kan er zo uit, en de deur van de garage staat ook vaak open, dus kan ze ook zo de tuin in als ze daar behoefte aan heeft.
Ime is Pa dus als hij komt is het feest.
Het leuke is dan ook nog eens een keer, dat Ime er een man bijgezet heeft, wat heel wat voeten in de aarde gehad heeft. Want. Wat was dat voor een vreemd schepsel? Maar na maanden heeft zij hem geaccepteerd en die natuurbroed man zit dus ook in die open binnen volière met die open garage deur maar is zo verknocht aan zijn popje dat hij haar niet in de steek laat.
Misschien moeten wij daar eens aan denken gaailijsterpoppen inprenten op de mens misschien samen met de man en er vervolgens mee kweken in open kweekvluchten dan krijg je je eigen vogel paradijs in de tuin. Open volières het hele jaar door.
Ook zou je kunnen denken voor diegene die een vogel puur voor de zang willen en geen ambitie hebben om er mee te kweken, om solitair handopfok gaailijsters te kweken, die zijn dan ideaal als kooivogel en als maatje, zonder dat je dan de vogel geweld aandoet, immers, het is dan op de mens ingeprent.
Nu ik dit nog eens een keer terug lees. Denk ik Arjan dat jij dit schrijft. In het verleden wrong ik mij in allerlei bochten, om maar niet een jong te hoeven verkopen aan iemand die ons jong op wou kooien alleen voor de zang. Maar handopfok bied toch weer andere perspectieven.
Immers eitjes zat.
Enfin: Laten we het maar gooien op voortschrijdend inzicht.

Gaai
Senior+ Forumlid
Berichten: 329
Lid geworden op: 22 aug 2007, 01:07
Locatie: België
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door Gaai » 20 feb 2009, 09:33

Gelukt!
Ik was reeds in het bezit van een split opaal man vlaamse gaai. Sinds vorig weekend heb ik nu ook een split opaal vlaamse gaai pop. Een heel oud beestje maar als de kweek nog één keer lukt kan ik verder. Ik weet wel dat mutanten in de club niet worden aanvaard, maar dat neemt niet weg dat ik er heel blij mee ben.

White_Blackbird
Senior+ Forumlid
Berichten: 863
Lid geworden op: 26 jan 2008, 21:26
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door White_Blackbird » 20 feb 2009, 10:04

Gefeliciteerd Gaai,

Dat was zeker die oude gaaipop die P.V. aanbood? Ze zal ook wel nauw verwant zijn aan de vogel die jij al had? Bij mijn weten stammen de opaalgaaien allemaal af van 1 vogel uit België.
Vrees wel dat het om een héél oud beestje gaat...Meestal stoppen zulke vogels met nestelen, maar blijven nog wel jarenlang doorleven. Althans dat is wat ik ervaar met mijn lijsterachtigen
Maar je weet het met zo'n gaai natuurlijk nooit. Kraaiachtigen kunnen heel oud worden en zich tot op hoge leeftijd voortplanten.

Zijn er trouwens mensen op dit forum die meldingen hebben van kweek met hele oude vogels? Laat maar eens horen. Interessant!

Gaai
Senior+ Forumlid
Berichten: 329
Lid geworden op: 22 aug 2007, 01:07
Locatie: België
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door Gaai » 20 feb 2009, 11:44

Dag WB,

Nee, ze is niet van PV. Na een discussie vorig jaar en een aanvaring dit jaar wil ik met die man :evil: niets meer te maken hebben. Ik heb een aantal jaar geleden al eens een opaal gehad en kan aan de opalen geraken zonder PV. Inteelt zal nog wel lukken. De kweker hier in België gebruikt regelmatig opaalvogels met totaal onverwante wildkleurige vogels. Mijn vogels hebben dan ook een mooi formaat. Het kweken met een oude vogel moet denk ik toch nog wel lukken. Veel zal denk ik afhangen van de voeding waarover het dier kan beschikken. Verder zal een goede observatie nodig zijn.

White_Blackbird
Senior+ Forumlid
Berichten: 863
Lid geworden op: 26 jan 2008, 21:26
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door White_Blackbird » 20 feb 2009, 14:34

Gaai,
Voeding en observatie zijn zeker van belang en natuurlijk ook of de nieuwe vogel klikt met de vogel die je al had zitten. Gaaien zijn volgens mij nogal kieskeurig. Ik heb hier een koppel blauwe gaaien dat al 2 jaar samen zit en totaal niet klikt. Heb er nu een extra man bij vliegen en de bedoeling is dat ik een dezer dagen de oude partner weghaal. Hopenlijk kan de pop het beter vinden met de nieuwe man.
Hoe komt het eigenlijk dat je bij je eerste opaal geen wildkleur pop had zitten? Of had je hem nog niet zo lang?
Ja, P.V. en zijn maat "zitten" op hun vogels en doen in principe weinig of niks van de hand. Ik herinner mij jaren geleden, toen ze nog enkele albino merels hadden zitten, dat ze er geen eentje aan mij wilden verkopen. Ze hielden iedere vogel apart in een kleine kooi en zeiden tegen mij dat ze daar zouden blijven zitten tot ze van ouderdom stierven...

Gaai
Senior+ Forumlid
Berichten: 329
Lid geworden op: 22 aug 2007, 01:07
Locatie: België
Contacteer:

Re: Kweek 2009

Bericht door Gaai » 20 feb 2009, 14:43

WB,
De opaal man heeft bij mij in de tijd wel een pop gehad doch ze hebben bij mij niets gedaan. Ik heb dat deze vogels, samen met mijn drie mutatie eksters overgelaten aan een bevriende kweker die ze nu nog allemaal heeft. Op deze manier kom ik terug aan mijn eigen kweekvogels. Dat is nu het voordeel van niet domweg alle jonge vogels naar de handelaar te brengen. Daar worden ze aan om het even wie verkocht en je bent meteen alle spoor naar de vogels bijster. Ik heb een voorkeur om vogels te ruilen of te verkopen aan bekenden. Alleen zelfs dan moet je nog steeds opletten of je wordt "gerold". Een "fijn" wereldje die vogelkwekers. (De lezer zal vermoedelijk wel doorhebben dat ik momenteel nogal "gefrustreerd" rondloop, gelieve hier geen verdere aandacht aan te besteden).

En nu terug on topic : Wie zet welke koppels op voor het nieuwe kweekseizoen? Waar zijn de kwekers van toekans, toerako's, gaaien, spreeuwen, .....?

ime

Re: Kweek 2009

Bericht door ime » 20 feb 2009, 19:46

Even een aanvulling op het verhaal van jouw Arjan over de bruine maskergaailijster.
Ze kunnen inderdaad heel mooi zingen. De man onder de vijf natuurbroed jongen van vorig jaar begon al heel jong te oefenen en zong heel mooi. De fokman heb ik nog nooit horen zingen omdat hij inderdaad bij de pop zit.

Verder even iets over mijn handopfok pop. Het verhaal ligt iets genuanceerder. De jongen van het eerste nest werden door mijn vogels uit het nest gegooid. Ik vond een jong koud op de grond in het binnenhok. Wat doen? Het bleek te leven en ik besloot tot handopfok. Het jong moet een dag of drie geweest zijn. Ik had op dat moment dus geen andere jonge vogels. Dit jong is tot een week na het uitvliegen alleen geweest. Het was en is nog steeds heel tam. Na die week kon ik een ander jong lenen en die jongen zijn toen verder samen opgegroeid. Van maandenlang geen soorgenoot zien was dus geen sprake.

De twee jongen moesten erg aan elkaar wennen en vochten eerst met elkaar. Rangorde? Later sliepen ze graag samen.
Toen de handopfok een week of zes was zijn beide jongen bij het fokstel geplaatst voor verdere socialisatie. Mijn koppel had inmiddels twee nieuwe kleine jongen. De fokman kwam de twee oudere jongen inspecteren en dat klikte meteen. De twee vreemde jongen bedelden instinctief bij de man en werden beiden door hem gevoerd!!! Ook de handopfok!
Gaailijsters voeren altijd hun oudere jongen dus ik denk dat de man hormonaal gedreven werd deze twee vreemde jongen te voeren.

Dit voeren heeft de man een week of drie gedaan. Daarna werd hij langzamerhand agressief naar het ondergeschoven tweetal (de eigen jongen waren uitgevlogen).

Het bleek dat de jonge handopfok een popje was. Ze kon altijd los in de tuin vliegen en bleef altijd contact met mij houden en zat graag bij mij. Een ronde met de vogel door het park wandelen was geen probleem. Ook nu komt ze nog regelmatig bij mij zitten voor de gezelligheid of om b.v. iets uit mijn neus te peuteren! Was ik weg dan begon ze hard te roepen. Omdat haar ouders agressief begonnen te doen en ik niet de hele dag met een vogel rond kan lopen heb ik een man voor haar gekocht.
Dit klikte meteen en vanaf de introductie zijn beide vogels onafscheidelijk. Ze doen alles samen en de pop heeft weinig behoefte meer aan contact met mij. Het enige wat opvalt is dat ze nog steeds tam naar mij toe is en mij begroet. Ik ga dan ook komend jaar kijken of ik bij die twee jongen kan krijgen.

Wat Arjan zegt over ingeprente (alleen opgegroeide) dieren als huisdier daar kan ik me niet helemaal in vinden. Er zijn niet zoveel gaailijsters in Nederland en die er zijn vind ik moeten ingezet worden voor de fok. Maar als je b.v. perse een chinese spotlijster voor de zang alleen in een kooitje wilt houden kun je waarschijnlijk beter een handopfok nemen omdat deze vogel het gezelschap van de mens op prijs stelt.

Trouwens, niet alleen alleen groot gebrachte vogels zijn tam. Ook die je samen groot brengt.
Handopfok vogels worden wel heel snel minder tam als je ze een of twee keer hebt moeten vangen. Daar houdt geen enkele vogel van ook de handopfok niet.
Lijsterachtigen verwilderen denk ik veel sneller dan timalie-achtige vogels. Mijn handopfok merels waren na een keer vastpakken weer volkomen wild.

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 17 gasten